Ayın Biri Kilisesi

Zeyrek Küçükpazar vefa arasında bir Ortodoks Rum ayazma kilisesi, Her derde deva, Her hasrete kavuşma, Hastalıklara şifa, Emellere ulaşma, Kavuşamayanlara selamet, Ev araba kat yat ne istersen şekeri var, Ağzını tatlandır, Umudunu canlandır

Ayın Biri Kilisesi
27 Şubat 2015 - 18:08

Vefa Ayazması'nın bahçesinde Bizans dönemine ait sutun ve sütun parçaları bulunmakla birlikte, Kilise tarihi hakkında net bir bilgi yok.

 

Bunlar "eski kilisenin parçaları mı, bir başka kiliseden buraya mı nakledilmiş" sorularının cevapları bilinmiyor. 18. Yüzyıl başlarında, 1730 – 1740 yapımı bir ayazma.

 

Burası Arnavut asıllı bir Ortodoks’un  bahçesiymiş. Maria adındaki kızı bir gece rüyasında Meryem Ana’yı görür ve "burada bir ayazma var, kilise inşa edelim" der. Nitekim bir su kaynağı bulunur ve aile kendi parasıyla ufak bir kilise inşa eder ve Hz. Meryem’in ölümüne ithaf edilir. Vefa Ayazması ve Kilisesi, Ay Bir Kilisesi ya da Meryem Ana Kilisesi olarak da biliniyor.

 

Şu anda, kilisenin daimi bir papazı yok; dönüşümlü olarak diğer semt kiliselerindeki papazlar geliyor. Ancak, her salı ve perşembe günü, Papaz Vasilis, umutla kiliseye koşanları okuyor. 



Ayazma Nedir?

Ayazmalar, Hıristiyanlık dünyasında Ortodokslarca şifa verdiği kabul edilen ve bu nedenle kutsal sayılmış ya da sonradan kutsanan su kaynakları üzerine inşa edilmiş binalar. Yunanca "kutsal yer" anlamında olan "hagiasma" sözcüğünden dilimize yerleşmiş.



Genellikle bulunduğu bölgenin halkı tarafından saygı duyulan aziz veya azizeye ithaf edilmişler. Şifa dağıtıcı özelliklerinden ötürü Ortodoks'ların önemli ziyaretgahlarından sayılan ayazmalar, adını aldıkları, başka bir deyişle ithaf edildikleri aziz veya azizenin, Ortodoks takvimine göre yortularına rastlayan zamanlarda kalabalık halk toplulukları tarafından ziyaret edilir.

 

Bu yortularda ayazmanın bağlı olduğu veya ona en yakın bulunan kilisenin kıdemli din adamı tarafından yönetilen ayinler yapılır. Ziyaretçiler aziz veya azizenin gözyaşları olduğuna inandıklari bu suları şifa bulmak niyetiyle içerler, vücutlarının hasta olan yerlerine derman olsun diye sürerler, şişelere doldurup evlerine götürürler. Ayrıca bu suların canlılara manevi güç aşıladığına da inanılmaktadır. Bunun yanısıra bu aziz veya azizeye dileklerde bulunulur, onun ikonası önünde mumlar dikilerek adaklar adanır. Ayazmalar yalnızca bu özel günler içinde değil, sair günlerde de ziyaret edilirler 

 

Ayın Biri Kilisesine Nasıl Gidillir

 

Vefa Katip Çelebi caddesi üzerinde olup , Unkapanı Atatürk Bulvarı üzerindeki İstanbul Manifaturacılar çarşısının tam arkasındadır. Vefa Ayazması ya da Meryem Ana Kilisesi olarak ta bilinir. 



BAŞKA BİR KAYNAK

 

Ayın Biri Kilisesi

 

Eminim hepimizin bir veya birden fazla dileği vardır. Bu dileklerimiz gerçekleşsin diye neler yaparız neler...

Meğer hangi dine mensup olursa olsun ne çok insan her ayın birinde İstanbul'da Unkapanı'nda hemen IMÇ'nın arkasındaki  sokakta yer alan ufak bir kiliseye gidip dilek dilermiş.

Ne kadarının dilekleri kabul olurmuş bilmiyoruz. Gerçekten de bir dolu insan benim dileğim kabul oldu, lütfen buyrun diye şeker ikram eder ziyaretçiler. Bu uygulama Kilisenin reklamı mı Gerçekmi bilmiyoruz. 



.

Genel olarak anladığım kadarıyla yapılması gerekenleri anlatayım. 

- Kilisenin girişinden mum ve anahtar satın alınır.

- Bir alt kattaki kilisenin ayazmasından küçük bir şişe su alınır (Ücretli).

- Uzunca bir sıra beklenerek o sırada görevli olan kilise papazının suyu okuması sağlanır.

- Bazı hanımlar ellerindeki anahtarlarla duvarlarda asılı olan ikonaların kutularının kilidini ellerindeki anahtarla açmaya çalışır. (sanırım kısmet açmak için)

- Eğer dilekleriniz gerçekleşirse de aldığınız anahtarları kiliseye ayın birinde getirmeniz gerekiyor.

- Daha önce de dediğimgibi dileği gerçekleşler herkese şeker ve çikolata  dağıtır.



 

Kilisenin tarihiyle ilgili biraz bilgi toplamaya çalıştım ancak çok net bir bilgi olmadığı çıktı karşıma. Kilisenin bahçesinde bir takım tarihi sütun kalıntıları mevcut, bunlar eski kilisenin parçaları mı, bir başka kiliseden buraya mı nakledilmiş sorularının cevapları bilinmiyor. Rivayet o ki burası Arnavut asıllı bir Ortodoks’un bahçesiymiş. Maria adındaki kızı bir gece rüyasında Meryem Ana’yı görür ve "burada bir ayazma var, kilise inşa edelim" der. Nitekim bir su kaynağı bulunur ve aile kendi parasıyla ufak bir kilise inşa eder ve Hz. Meryem’in ölümüne ithaf edilir. Kilise; Vefa Ayazması ve Kilisesi, Ay Bir Kilisesi ya da Meryem Ana Kilisesi olarak da biliniyor. (http://vefa.erolkara.net/ayazma.htm)

 



YORUMLAR

  • 0 Yorum