Fatih Belediyesi İçin hukuk Tererruat

İlçede yoğun otelleşme baskısı 15-25 misli rant imkanı Belediye ile diyaloğu olan yatırımcıların talepleri engellenemiyor, Fatih belediyesi bu durumdan hiçte şikayetçi değil Rant varsa Hukuk ne ki?

Fatih Belediyesi İçin hukuk Tererruat
15 Eylül 2015 - 16:24

 

Fatih belediyesi artık alışkanlık haline getirdiği "hukuku arkadan dolaşmak" gbi uygulamalarına bir yenisini daha gerçekleştirdi.

Fatih ilçemizde Deprek odaklı yenileme projesi yapması gerekirken, Belediye Sahil ve sur diplerindeki bir iki katlı, tarihi semtleri hedef alarak, buradaki 2. derece SMÖ. tescilli binaları yıkarak Sulukule, Ayvansaray Türk mahallesi gibi SİT hukukuna tepeden tırnağa aykırı projelerin uygulanmasında önüne çıkan engelleri aklınca kaldırıyor.

 

Öncelikle gazetelerin ağır ithamlarla kaleme aldığı aşağıdaki kararın henüz bir resmiyeti yok

Bu teklif İBB başkanlığına, İlgili korurma kuruluna gönderilerek onayı istenecek, Bu onaylar olmuş olsa bile Muhalefet üyeleri, TMMO gibi STK'lar bu karara itiraz ederek mahkemece iptal davası  açabileceklerdir.

Çünkü Fatihin tamamı SİT alanıdır ve dönüşüm projesi yasaktır.

Fatihte SİT hukukunu uygulatmak UNESCO - ICOMOS gibi evrensel kuruluşların gözetimi altındadır.

 

Fatih belediyesi ve Başkan Mustafa Demir  asla resmiyete geçmeyecek böyle kararları neden alıyor derseniz, Gözlemlerimizi beyan edelim

 

Geçen yıllarda Fatih belediye meclisi şöyle kararlar almıştı

1- Yenileme yapılacak binalar Geçerli 1/1000 ölçekli nazım imar planı seviyesinden yüksekse eski hali korunarak yapılması için bir karar almışlardı 2-3 yıl oldu hala İBB başkanlığında bekletiliyor.

 

2- sivil mimarlık örneği tescilli binaların çatı katları teras kat olarak düzenlenerek cafe yapılmasının önünü açan bir karar aldılar, bu kararda İBB başkanlığında bekliyor.

 

3- Tarihi sivil mimarlık örneği konut binaların Butik otel olarak ruhsatlanmasının önünü açan bir karar alındı, Buda İBB başkanlığında bekliyor.

 

4- ilçede yüzlerce bina İş merkezi-konut güçlendirme adı adı altında aslında yeniden inşa edilerek otele Dönüştürülüyor, Bu tür fonksiyon değişikliği olan binalara işletme ruhsatı verilemez, Fatih belediyesi bu tür kaçak otelleri "Konuk evi-Misafirhane" adı altında faaliyete açmak için bir teklif geçirdi, Bununda uygulanması mümkün değil.

 

Çünkü bütün bunlar Plan notları ile, SİT hukuku ile, UNESCO - ICOMOS kuralları ile ters düşmektedir. Uygulanması imkansızdır.

 

FAKAT FATİH BELEDİYESİ BU ALDIĞI KARARLARIN ONAYLANMASINI BEKLEMEDEN UYGULAMASINI BAŞLATTIĞINI DUYUYORUZ

Bu uygulama yasaları zorlamadır, Fatih belediyesi ise ilçedeki kaçak otelleşme ile Yasadışı işlerin odağı olmuş durumdadır.

 



 

Ulusal basında konu ile ilgili yapılan son haberler:

 

Fatih Belediyesi koruma kurullarını devre dışı bırakarak tarihi yarımadayı imara açma planını devreye soktu. Buna göre 2. ve 3. derece tarihi eserlerin olduğu alanları yapılaşmaya açmak için belediye izni yeterli olacak. Hurriyet.com.tr'ye konuşan CHP’li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu, bu kararın alınma gerekçesinin kendilerine 'Belediyeye gelir sağlamak için' şeklinde açıklandığına işaret etti.

 

Eski İstanbul’un kalbi “tarihi yarımadayı” imara açmak isteyen AKP’li Fatih Belediyesi tarihi eserlerle ilgili “koruma kurullarını” devre dışı bırakan karara imza attı. Cumhuriyet Gazetesi'nden Aykut Küçükkaya, Fatih Belediyesi’nin aldığı karara göre “2. ve 3. derece tarihi eserler, bu eserlerin bitişik ve karşı parsellerindeki yapılaşma için ilçe belediyesi” yetkili kılındı. Böylece yargı kararlarının sonucu beklenmeden tarihi yarımada ranta açılmış oldu.

 

Koruma kurullarını devre dışı bırakan imar planı notlarındaki yeni değişikliklere ret oyu veren CHP’li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu, “Tarihi yarımadayla ilgili yargı aşaması halen sürerken alınan bu karar AKP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Tek umudum yeni atanacak bilirkişilerin dünya mirası olan tarihi yarımadayı koruyacak tarafsız rapor vermeleri” dedi.

 

CHP’li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu, konu ile ilgili Hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, kararın ‘tarihi yarımada’ bölgesi için ciddi sorunlara yol açacağını işaret etti. Soylu, belediyenin söz konusu kararı almasının sebebinin, gelir elde etmek’ olarak açıklandığını söyleyerek, “Bu kabul edilemez bir durum” dedi. Soylu, İdare Mahkemesi’nde devam eden dava ile ilgili yeni bir bilirkişi heyetinin oluşacağını ifade ederek, “İlk heyetin hazırladığı çok güzel ve değerli bir rapor vardı. Mahkeme, yeni bir heyet oluşturacak. Bu heyetin içinde sanat tarihi ve arkeologlar da olacak. Dolayısı ile bu heyetin hazırlayacağı rapor oldukça önemli” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum