Haliç'te Balat vapur iskelesi şaibeli bir şekilde yandı.

Ayvansaray itfaiye gurup başkanlığına 200 metre mesafede bulunan iskeleye itfaiye iskele tamamen tutuştuktan sonra gelebildi.10.10.2008
Yangını haber alan vatandaşların Balat içinden gelerek müdahale etmeye çalıştığı yangına, iki dakikalık mesafedeki itfaiye iş işten geçtikten sonra gelebildi. Bu kadar duyarsızlık insanda birçok şüpheler uyandırıyor.

Balat iskelesi kasıtlı mı yakıldı sorusunu bu günlerde balatta herkes soruyor, Yangından sonra onarılmayarak İDO taksi durağı yapılan iskeleye normal vapurlar artık uğramıyor,  Balat iskelesinin bu şekilde yok edilmesine semt sakinleri tepkili,
Yangından çok önceleri avan projesi yapılan  ve halka yeni açıklanan "Fener Balat Ayvansaray" Yenileme projesinde Balat iskelesi alanında birçok farklı tesis var ve İskele 150 metre güneye alınmış olarak görülüyor.
Balat  sakinleri bu projeyi gördükten sonra Balat iskelesinin kasıtlı yakılmış olabileceğini düşünemeye başladılar.
Emniyetin konuyu bu açıdan araştırmasını istiyorlar.


BASINDA YANGIN HABERİ:

İstanbul, Fatih'teki tarihi Balat İskelesi çıkan yangında kullanılamaz hale geldi. Haliç'in Balat sahilinde yer alan iskelede henüz belirlenemeyen bir sebeple başlayan yangın, yapının ahşap olması yüzünden kısa sürede büyüdü.

İskeleyi saran alevlere Fatih ve Balat itfaiye grupları müdahale etti. Yangın, yaklaşık bir saatlik çalışmayla söndürüldü. Yangında, büyük çapta hasar gören iskele kullanılamaz hale geldi.


Polis ve itfaiye, yangının çıkış nedenini belirlemek için çalışma başlattı.  yüzlerce yıllık olduğu bilinen, ancak inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen ahşap kazık sistemli iskelenin önünde 3.1 metre derinlik bulunuyor.
Geçen yıla kadar perişan halde olan İskele, Kültür ve Turizm Bakanlığınca taşınmaz kültür varlığı tescili bulunduğundan, alınan restorasyon izniyle denize kazık çakılarak elde edilen 229 metre karelik beton platform üzerinde 2008 yılında yeniden orijinaline uygun olarak inşa edilerek hizmete girmişti


Eyüp-Eminönü-Üsküdar hattında motor-bot tipi yolcu motorları ile deniz ulaşım hizmeti verilen Balat İskelesi turistik seyahat yaparak haliç'i gezmek isteyen turistlerin vazgeçilmez tercihiydi.



Üsküdar'dan balat  ve Eyüp istikametine gidilebilen en kestirme ve zevkli bir yolculuk sunmaktadır.
İskelenin yanmasına itfaiyenin neden bu kadar geciktiği konusunda pek çok dedikodu semtte dolaşmaktadır.

Yangından sonra Tarihi iskelenin onarılmayarak imha edilmesi kuşkuları arttırdı. şimdilerde iskele İDO deniz taksilerine son  iskele yapıldı, her tarafı denizlerle çevrili İstanbul'da İDO bula bula Balat iskelesini mi buldu.


     Yeni uygulamaya girecek olan Fener Balat Ayvansaray sahil kesimi yenileme projesi Balat İskelesinin yanmasından çok önceden hazırlanmış bir projedir. 
     Bu projede Balat vapur iskelesi yerinde yok   Tarihi koruma altında olduğu halde iskele 150 metre güneyde denize dikey açılan bir iskele üzerinde gösteriliyor. Proje sahipleri İskeleyi neden ve nasıl bu şekilde çizmiş olabilir?
10.10.2008 tarihinde yanan Balat iskelesi Yanmadan yıllar önce akıbeti bu projede mi belirlendi.?

 

GÜNCEL ANA SAYFASINA DÖN

YORUMLAR:
Balatlı Abdullah
balatfener@gmail.com
   
Allah'ın tokadı yok, Kişiler hak hukuk bilmeden, kul hakkı düşünmeden merhametten yoksun bir hayat yaşamaya kalkarsalar mutlaka ayakları tökezlenir, her tökezlendiklerinde dağarcıklarından bir şeyler düşürür, foyası ortaya çıkar.
    Proje gerçekten enteresan, yıllar önce hazırlanmış 2-3 yıldır bildiğimiz yukarıdaki projeye bakarak Balat İskelesi neden yerinde değil diye aklımıza gelmedi.
Bravo güzel yakalamışsınız, Tabii iskeleyi yakanları bulmak zor tabii. amma Bu projeyi çizenlere, bunu tasdik edenlere sormak gerekiyor, hangi yetki ile Balat İskelesinin yerini değiştirdiniz diye.
    Teknik hata der geçerler!  Geçirmemek lazım, hesabını sormak lazım.  Tarihe kültüre düşman olanların bu ülkede yaşamaya hakkı yoktur. Bu gibiler ellerine fırsat geçtiğinde satmayacağı şey pek yoktur.
     Şimdi daha da kara kara geleceğimizi düşünüyorum, Allah cc. yardımcımız olsun.