.

BALAT İSKELESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA ve YORUMLAR

10 Ekim 2008 Şaibeli bir şekilde yanan Balat vapur iskelesi 1. derece anıt eser olduğu halde ihya edilmeyerek, Özel bir şirkete (Brightwell Holdings iştiraklerinden olan Teknomar)'a Deniz taksi iskelesi olarak tahsis edildiğini görüyoruz.
19 Eylül 2011 tarihinde (Restore) ediyoruz gerekçesi ile hizmete kapatılan Fener vapur iskelesi için ise bu güne kadar tek çivi çakılmadığını görmekteyiz. Bu haliyle tarihte Haliç içinde 15 vapur iskelesi olduğu halde, Bu gün Eminönü, Kasımpaşa, Sütlüce, Ayvansaray, Eyüp olmak üzere beş iskele hizmet vermektedir. Bu durum bölge halkının şikayetine sebep olmakta lakin netice alınamamaktadır. Bu konuyu Balat doğumlu Hasan Bayraktar'a sorduk, Bin Ah, işittik. İşte o röportajımız aşağıda.

 
hasan-bayraktar ile sivilhareket

 

Haliç içinde deniz ulaşımı adım adım kaldırılıyor, Balat iskelesinin şaibeli bir yangın ile devre dışı bırakılması, Fener iskelesinin  (Restore) gerekçesi ile hizmete kapatılması neticesinde Eminönü'nden itibaren ilk iskele Ayvansaray olmaktadır. Bu durum bu hattın verimli çalışmasını engellemekte, İptal edilmesini gündeme getirmektedir.

Balat iskelesi gözümüzün önünde yandı, 2-3 araçlık itfaiye müfrezesi 200 metre mesafede olmasına, İhbar üstüne ihbar ettiğimiz halde iskele yangınına yarım saat müdahale olmadığını gördük, Yangın sonrası onarılması gerekirken2008 yılından beri onarılmayarak özel bir şirkete tahsis edildiğini görüyoruz.
Fatih belediyesinin 2006 yılında yayınladığı Fener-Balat- Ayvansaray proje tanıtım kitapçığında 1. derece anıt eser olan iskelenin yerinde olmadığı, Daha güneyde denize doğru açılan yüzer bir duba şeklinde planlandığını gördük. (BAKINIZ)  
İskelelerimiz bu projeye mi kurban edilmiştir bilmiyoruz, Eminönü ve Üsküdar'la yakın irtibatı olan semtimizde yoğunlukla kullanılan iskelelerin ihya edilmesini semt sakinleri istiyorlar, Bu konudaki şikayetler ilgili mercilerden itibar görmüyor ki, hiçbir işlem yapılmadığını görmekteyiz. İskele yangını haberimiz

Haliç için devasa projeler yapıldığını biliyoruz, Sarıyer'den Kağıthane deresine temiz su basacak tünelin inşasının bittiğini, hizmete girmesi için bekletildiğini sanıyoruz. (BAKINIZ)

Fatih belediyesinin yayınladığı Avan projelerde Fener-Balat-Ayvansaray sahilleri projelerinde bütün sahilin proje alanına dahil edildiğini, Sahilin tamamının projeye sokularak buradan halkın faydalanmasının imkanı kalmadığını görmekteyiz.
Proje alanında 19 ada da yapılaşma vardır,Proje alanı 60 adadan oluşmaktadır, Bu gerçek halkın kullanımında olduğu sahil yeşil bandının projeye dahil edildiği gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu haliyle Fener-Balat-Ayvansaray sahil projesi Bir RANT projesi olduğu gözlenmektedir.

FENER İSKELEMİZ 19 EYLÜL 2011 DEN BERİ HİZMET VERMİYOR.

  BALAT İSKELEMİZ GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DENİZ TAKSİ İSKELESİ OLARAK HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYOR

Balat iskelesi yangın haberi, Hürriyet
Tarihi Balat iskelesi alev alev yandı 10 Ekim 2008
Cengiz ÇOBAN - İSTANBUL DHA

İtfaiye bir taraftan alev alev yanan iskeleyi söndürmeye çalışırken, halı sahada maç eden vatandaşlar duman altında oyunlarına devam etti.

Edinilen bilgiye göre saat 23.30 sıralarında yeni restore edildiği öğrenilen Tarihi Balat İskelesi'nde bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevler bir anda bütün iskeleyi sardı. Tarihi iskelenin hemen yanında bulunan halı sahada maç yapan vatandaşlar yangını görünce durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen Balat ve Fatih itfaiye grupları yangına köpükle müdahale etti. Yaklaşık yarım saat süren söndürme çalışmasının ardından yangın tamamen söndürülürken, tarihi iskele tamamen kullanılamaz hale geldi.

DUMAN İÇİNDE TOP OYNADILAR  (Yangından Fotoğraflar için Tıklayınız)

Yanan iskeleyi görerek itfaiyeye haber veren iskelenin hemen yanındaki halı sahada futbol maçı yapan vatandaşlar itfaiyenin olay yerine gelmesinin ardından oyunlarına kaldığı yerden devam etti. Bir taraftan itfaiye alev alev yanan iskeleyi söndürmeye çalışırken diğer taraftan vatandaşlar duman içinde kalan halı sahada maçlarına devam etti.

EMİNÖNÜ'NDEN SONRAKİ İLK İSKELE AYVANSARAY

BALAT KISA TARİHİ

Bizans döneminde "Blakhernai Sarayı"nın özel kapısı idi. Aynı zamanda, sarayın Haliç deniz kapısı ve iskelesiydi. Balat: saray (Arapça "Balad" ve Rumca "Palation") anlamında bir kelimedir ve "Balat Kapı (Saray Kapı)" olarak adlandırılmıştır (Bazı kaynaklarda yerleşmenin ismi; "Vasiliki Pili (Hünkâr Kapısı)" olarak da geçmekte olup, neticede yine aynı anlama gelmektedir).
Fetih'ten sonra; "Balat" şehrinden getirilen Kıptîler'in iskân edildiği semt, bu topluluğun geldiği şehrin adını almıştır.

KARŞI KIYIDA HİZMET VEREN KASIMPAŞA İSKELESİ

KARŞI KIYIDA HİZMET VEREN SÜTLÜCE İSKELESİ

SON DURAK EYÜP İSKELESİ

  Balat iskelesi Göz göre, Göre yandı. 200 Metre ilerideki itfaiye 30 dakika sonra yangına müdahale etti ve 2008den beri iskele özel bir şirkete tahsis edildi, 1. derece anıt eserlerimiz neden ihya edilmez?






 

 

İLGİLİ BENZER LİNKLER:
http://www.fatihhaber.com/febayder-mart.htm
www.fatihhaber.com/balatiskelesi.htm
http://www.fatihhaber.com/balatprojesi09elestiri.htm

http://www.febayder.com/content/mimar-guelay-yedekcinin-fener-balat-ayvansaray-projesi-elestirisi
http://www.fatihhaber.com/yenileme-gercegi.htm
http://www.calik.com/TR/Sektorler/insaat
http://www.mimarlikforumu.com/archive/index.php/t-21815.html
http://www.acikgazete.com/yazarlar/cigdem-sahin/2009/07/30/fener-balat-ayvansaray-bir-cokuntu-bolgesi-degil-yasam-alanidir.htm?aid=30436
http://www.haber7.com/haber/20090826/Halice-bogazdan-su-tasinacak.php
http://www.dailymotion.com/video/xaav7e_boyaz-suyu-tunelle-halic-e-tayynaca_news
http://www.cnnturk.com/2009/turkiye/08/27/bogazdan.halice.temiz.su.akacak/541024.0/index.html

Haber, Yorum, Resim göndermek için İrtibat: fatihten@gmail.com