.

FATİH BELEDİYEMİZİN LOGO RENGİ DEĞİŞİYOR

      Belediye Başkanlığımızın yıllardır kendine sorun yaptığı Belediye resmi logosunu değiştirme operasyonları mecliste 3/2 çoğunluğu sağlayamadığı için neticesiz kalmıştı. (Bakınız)
      Bugün Eylül ayının ilk meclis oturumu gündemine son anda eklenen bir teklifle mevcut Belediye logomuzun renginin kiremit tonlarında değiştirilmesi için Başkanlık makamına yetki verilmesi talebi geldi.
Başkanlık makamına havale edilen öneri ertesi gün (06 Eylül) başkanlık oluru ile meclis gündemine geldi, her zaman olduğu gibi sayısal çoğunluğu olan AKP'li meclis üyelerinin oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi.

     09 Eylül  2011 cuma günü CHP gurubunun başkanlığa verdiği 3 soru önergelerinden biri bu konudaydı, Salı günü yapılan oylamanın yasal olmadığını, logonun veya şeklinin değiştirilebilmesi için meclisin 3/2 çoğunluğunun oyu olması gerektiğini, 06 Eylül salı günü mecliste böyle bir çoğunluk olmadan böyle bir karar alındığını, bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilmesini, aksi takdirde olayı adli kurumlara taşıyacaklarını beyan ettiler.
     Konuyla ilgili olarak saadet partisi meclis üyesi Av. Tevfik Dağ alınan kararın hukuksuz olduğu gerekçesi ile itiraz ettiğini, bu öneriye Yeşil renginde eklenmesi durumunda kararını tekrar düşüneceğini belirtti.

      Mecliste bu çekişmeler yaşanırken aslında Fatih belediyesi başkanlığı başta web sitelerinde olman üzere, birçok yerde mavi olması gereken belediye logosunu kiremit rengi tonlarında kullandığını biliyoruz, önce yasal olmayan bir uygulama yapılıyor, sonra hukuka uydurulmaya çalışılıyor. Bu konuda bariz bir belge ise web sitemizde haberi olan "İstanbul'un kitabı Fatih" haberimizde açıkça görülmektedir. (Bakınız)

      Belediye başkanlığımızın ilçemizi sembolize eden logosunda doğal olarak Fatih Sultan Mehmet Han'ın at üzerinde  Silueti, Fatih Camii, Bozdoğan kemeri yer almaktadır.
      Daha önceki logo değiştirme tekliflerinde Eminönü ilçesiyle birleşme nedeniyle, ilçe sınırlarının değiştiği gerekçe gösteriliyordu.  Halbuki Fatih ilçemizin kuruluşunda bugünkü sınırlar içindeydi, 1928 yılında İstanbul Valisi Lütfü Kırdar bazı siyasi nedenlerle ilçeyi ikiye bölerek diğerini Eminönü ilçesi olarak adlandırmışlardı. Not: Lozanla İstanbulda kalması sağlanan Patrikhanenin ekümenik olarak bağımsızlaştırılma çabalarının yoğunluk kazandığı bir dönemde ilçenin yarısını kurtarmak düşüncesiyle olabilir)

Bugün tarihi yarımada içindeki Fatih ve Eminönü ilçelerinin birleşmesi ile eski doğal haline dönülmüştür. yeni bir birleşme söz konusu değildir.

      İBB başkanlığımızın İETT otobüslerini Erguvan yapmasının gerekçesi  İstanbul'un üç imparatorluğa başkentlik yapmış tarihi bir kent olması, erguvan renginin Bizans'ı simgelemesi neden olarak basına yansıdı. 
      1999 Yılında SHP'nin İstanbul belediye başkanlığını alması sonucu Başta Ayasofya olmak üzere bazı Bizans eserleri Kiremit rengine boyanmıştı. önceleri kırmızı beyaz olan İETT otobüsleri kiremit rengi- laciverte boyamışlardı, Refah partisi ile Recep Tayyip Erdoğan Döneminde Yeşil renk doğa dostu sloganı ile uygulamaya konulmuştu, Şimdi Bizans'ın simgesi Erguvan yapılmaya başlandı.

     İstanbul'u yönetenler İstanbul'u hep Bizans-Roma olarak görme eğiliminden kurtulamamışlar, İstanbul'un 558 yıllık Türk-İslam varlığına hep üvey evlat muamelesi yapılmış, İslam öncesi eserlere el sürülemezken, beş asırlık Türk-İslam eserlerinden binlercesi Yol-Meydan düzenlemeleriyle göz göre göre yok edilmiş, bu yok ediş (Kentsel dönüşüm-Yenileme projeleriyle ) halen devam etmektedir.


KARAR KESİNLEŞİRSE FATİH BELEDİYEMİZİN YENİ LOGOSU BÖYLE OLACAK

HALEN KULLANILMAKTA OLAN BELEDİYE LOGOSU

 

 

YORUMLAR:--------------------------------------------------------------------------------

Haber, Yorum, Resim göndermek için İrtibat: fatihten@gmail.com