İzinsiz SMS Yasağı Başladı

Kullanıcıları çileden çıkarak izinsiz SMS mesajları bir mayıstan itibaren yasaklandı. Firmalar çeşitli hilelerle vatandaştan onay almak peşinde, gelen tekliflere cevap vermeyin

İzinsiz SMS Yasağı Başladı
02 Mayıs 2015 - 03:10

SMS yasağı Başladı, Yasağı ihlal edenler yandı, Büyük para cezaları geldi

 

Cep telefonlarına siz istemeseniz de gelen tanıtım mesajları 1 Mayıs’tan itibaren yasaklanıyor. Bu durum başta bankalar olmak üzere pek çok firmayı telaşlandırdı.

Tüketiciyi taciz eden mesajlardan vazgeçmek istemeyenler şimdi yeni oyunlarla kanunun boşluğunu arıyor.

 

 

1 Mayıs yani bugün itibariyle istemediği SMS ve e-posta’yı almak istemeyenler şu hususlara dikkat etmeli:

- Önceden mesaj göndererek onay veya ret isteyen markalara onay verip vermediğinizden emin olun. Onay verdiyseniz bildirimler gelmeye devam edecek.

- Bir firmanın aldığı onayı, kendi bayi ve özel işletmelerin sms’leri için de kullanabileceğini unutmayın.

- Ama onay verdiyseniz dahi sms ve e-posta’ları daha sonra hiçbir gerekçe göstermeden reddetme hakkınız var.

- Ücretsiz gönderilen ret mesajından sonra reklam mesajları 3 gün içinde durmak zorunda.

- İzin mesajlarına sessiz kaldıysanız bu ret anlamına geliyor.

- Bakım, borç hatırlatma, tahsilat ve teslimat mesajları için onayınız gerekmiyor. Onlar size gelmeye devam edecek.

- Eğer, onay verilmediği halde reklam mesajı gelirse şikayetinizi 6 ay içinde gümrük bakanlığı’na yapmanız gerekiyor.

- İşletmeler onay verilmeden gönderdiği mesajlar için 1.000-15.000 TL arasında ceza ödeyecek. Eğer reklam mesajları onay verilmediği halde birden fazla gönderilirse ceza 50 bin liraya kadar çıkacak.

-

Kasım 2014 tarihinde kabul edilen ve 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile birlikte izinsiz iletişimin sona erecek olması, markaları yeni bir kısa mesaj yarışına soktu.

 

6563 no’lu “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Yeni yasayla birlikte izinsiz iletişim dönemi sona ererken kişisel bilgiler de yasa ile korunacak. Yani kimse sizden aldığı telefon numarasını birlerine satamayacak. Tüketicilerin en şikayetçi olduğu konuların başında yer alan cep telefonuna atılan reklam ve tanıtıcı mesajlara sınırlama getiren yasayla birlikte markalar, müşterilerinin izni olmadan herhangi bir tanıtıcı mesaj atamayacak.

 

 iPHONE 6 KAZAN HİLESİ İLE ONAY ALMAK

1Bu durum, başta bankalar olmak üzere mesaj bombardımanı yapan firmaları harekete geçirdi. Birçok marka, mevcut datasında olan müşterilere kısa mesaj atarak onay almaya çalışıyor. Özellikle bu kanalı sıklıkla kullanan bankalar müşterilerine onay vermeleri karşısında çekilişle cep telefonu kazanma şansı bile veriyor. Bankalar, gönderdikleri bu mesajlarda Mili Piyango izniyle gerçekleştirilmesi gereken çekilişin nasıl yapılacağına dair herhangi bir bilgilendirme de yapmıyor.

 

MESAJLARI NASIL ENGELLERİZ

Yasanın çıkmasına az bir süre kalmasına rağmen, kanundaki bir takım boşluklar kafalardaki soru işaretlerini artırıyor. Tüketicilere kısa mesaj atarak 'onay' almak isteyen markalar, alıcının bu mesajları istememesi durumunda nasıl bir yol izleyeceklerine dair herhangi bir bilgilendirme yapmıyor.

 

ŞİKAYET MAKAMI BELLİ DEĞİL

Söz konusu kanunun 6'ncı maddesinin birinci fıkrasında “Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir. Kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla alıcının iletişim bilgilerini vermesi hâlinde, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmaz” deniliyor. Yani eğer bir firma siden daha önce kendi rızanızla telefon numaranızı almışsa, yeniden onay almadan mesaj atmaya devam edebilir.

 

UYARI NOTU AÇIK OLMALI

Diğer taraftan kanunun ‘Alıcının Ticari Elektronik İletiyi Reddetme’ başlıklı 8’inci maddesinde yer alan “Hizmet sağlayıcı, ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlüdür” ifadesine de birçok marka uymuyor. Tüketicinin onay vermemesi durumunda nasıl bir yol izleyeceğine dair herhangi bir madde bulunmuyor.

 

ŞİKAYETÇİ VATANDAŞ NEREYE BAŞVURACAK

Bir diğer sorun ise 1 Mayıs'tan sonra alınan istenmeyen mesajlar için hangi kuruma başvurulacağı… Tüketicilerin birçoğu 1 Mayıs’tan sonra istemedikleri mesajları almaları durumunda nasıl bir şikayet mekanizmasının olduğunu ve nereye başvuracağını da bilmiyor. Haberiyakala.com'a konuşan hukukçular, kanunda eksiklikler olduğu yönünde ortak görüş bildirirken, söz konusu eksikliklerle ilgili Yargıtay’ın devreye girerek içtihat oluşturabileceğini söylüyor. Hukukçular, kanunda bu bağlamda açıklayıcı bir ifade yer almadığını, idari para cezalarını verme yetkisinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda olmasının başvurunun bakanlığa yapılacağı anlamına gelmediğini belirtiyor.

 

PARA CEZASI 50.000 LİRAYA KADAR

Kanuna göre alıcıdan onay almadan elektronik iletiler gönderen işletmelere bin TL’den 5 bin TL’ye kadar idari para cezası verilmesi ön görülüyor. Bu iletinin birden fazla kişiye gönderilmesi durumunda ise ceza tutarı 50 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum