ŞOK ŞOK ŞOK Fatih İmar Affı dışında

Bütün Türkiyede hayata geçirilecek olan İmar barışı Affı, Dünyanın en pahalı iki yeri Boğaziçi ve Fatihte Uygulama dışında bırakıldı. 15 Yıldır Af umudu ile göz yumulan Kaçak oteller ve diğer yapılar tamamı yıkılarak imara uygun hale getirilecek.

ŞOK ŞOK ŞOK Fatih İmar Affı dışında
15 Mayıs 2018 - 19:08
Fatih'in kaçaklarını üzecek bir haber..

Bu Hafta TBMM'si gündemine getirilmeye çalışılan "İmar Barışı Affı" Boğaziçi öngörünümü ile Tarihi sur içi Fatih ilçemizi kapsamıyor.

TBMM Genel Kurulunda, "Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere dini bayramlar öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı, üniversitelerden kaydı silinenlere af" gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı yasalaştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, açıkladıkları imar barışına ilişkin, "Bu bir af değil, bir barış nihayetinde.

Burada vatandaş devletiyle helalleşiyor, rızalaşıyor ve barışıyor." dedi.






Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki İmar Affı konusunda basına açıklamalar yaptı.

Özhaseki; Tarihimizde 12 ayrı İmar Affı Kaçak yapılaşmayı önleyemedi, Şimdi çıkarılacak yasa ile geçmişe sünger çekecek, Gelecek için Kaçak yapılaşmaya ağır cezalar getireceğiz, Bu imar barışı neticesinde hazinemize 50 milyar TL girecek, Biz bu para ile belediyelerimize sıfır faizli kredi vererek şehirlerin yeniden düzenlenmesini sağlayacağız dedi.

EKONOMİK ÖMRÜNÜ TAMAMLAYANA KADAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen; Otel restoran, villa, konut, fabrika gibi yapılar orman, yayla, mera, tarihi, doğal, arkeolojik sit alanlarındaysa onların arsaları da kaçak binayı yapanlara satılacak mı? sorusuna ise Gürgen, şöyle yanıt verdi: “Tescile konu edilebilen taşınmaz var, edilemeyen taşınmaz var. Yapı kayıt belgesi, Boğaz, İstanbul Tarihi Yarımada ve Çanakkale Şehitliği ile donatı alanları ve özel mülkiyet dışında olan tüm yapılar için verilebilecek. Bu binalar ekonomik ömrünü tamamlayana kadar kullanılabilecek. Ancak arsalarının satışı için tescile konu edilebilmesi lazım.”

Şehir plancısı Henri Prost projeleri ile Osmanlı tarihi yok sayılarak Roma-Bizans tarihi değerlerinin önünü açan yeni şehir planı 8500 yıllık, üç imparatorluğa başkentlik yapmış, Muhteşem İstanbulun tarihi kimliği büyük darbe aldı.

Vatan, Millet, Fevzipaşa, Ordu, Atatürk ve Kennedi caddeleri şehir ulaşıma açılırken, Tarihi şehir imalathaneler, Fabrikalar, Depolar, Toptancılar tarafından işgal edildi, Yerleşik Nüfus yerini işyerlerine terk etti. 180 binlerde olan Eminönü 30 bine geriledi, Fatih nüfusuda 420 binlerde can çekişiyor. TOKİ, İBB ve Fatih belediyesinin hayata geçirmeyi planladığı projeler sonucu tarihi Sur içinin yerleşik nüfusu 50-75 bin arasına inmesinden endişe ediyoruz. Çünkü düşünülen bütün projeler Otel ve Rezidanslardan oluştuğunu görüyoruz.

Son 15 yıldır Fatih ilçemizde belediyemiz "kaçak yapılaşmayı" adeta teşvik etti, Eski mülk sahiplerine çici çaktırmazken, Birilerinin tarihi mahallelerde çok katlı betonarme binalar dikerek ilçeyi oteller şehri haline getirdiğini görüyoruz.

Hükumetin ve Belediyelerimizin Fatih üzerindeki Rantsal düşünceleri değişmemiş olacakki, TBMM gündeminde bekleyen "İmar Barışı affı" kapsamına ilçemiz alınmadı.

İmar affı vaadli Kaçak yapılaşmayı teşvik edenler şimdi bu kaçak binaları ne yapacak dersiniz.

on yıldır şahit olduğumuz gelişmeleri takip ederek, Tarihi söylentileri ev uygulamaları günümüze devşirdiğimizde ortaya çıkan gerçek Fatih Sur içi İmar plan notlarına geçtiği gibi "Turizm-Ticaret-Konakmala" alanı olarak yerleşik nüfusun barınacağı konuttan mahrum kalacaktır.

Mülkü dönüşüm-Yenilemeye giren herkes Mücavir alan dışında verilecek dairelere "Borçlanarak" gitmeye mecbur kalacak.

Ve Tarihi sur içi 450 milyonluk Ortodoks aleminin Hac merkezi şeklinde yeniden dizayn edilerek, Dini turizm merkezi haline getirilecek. Bu esnada Fener patrikhanesi BM, ABD, AB, NATO'nun bize dayattığı (Yeni Roma) Özerk devleti kurulabilir, Sur içi bu devlete devredilebilir diye Haklı endişelerimiz var.

İMAR AFFI GÜNDEMİNDE TBMM İNDEKİ KONUŞMA ZABITLARI İÇİN TIKLAYINIZ



YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • İsmet Bekar
    5 yıl önce

    İmar barışı adı altında çıkarılan kanunda fatih ilçemiz için Tarihi Yarımada içindeki bazı alanlar kapsam dışında olacak. şeklinde bir ifade var. Kanunlarda böyle muğlak ifade olamaz. Bazı alanlar neresi?

    Sözkonusu alanlar fatih ilçesinin % kaçıdır bilmiyoruz. Bu tanımın gerekçesi süleymaniye dönüşüm proje alanı misal gösteriliyor, Bunun açılımı fatihte dönüşüm yenileme projesi olan alanlarmıdır?

    eğer böyle ise ki öyledir Fatihin %80'inde dönüşüm projeleri var Hala bu konuda somut açıklama getirilmiyor

  • Abdullah Gözaydın
    5 yıl önce

    Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız; ruhsata, eklerine, imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen yapılar için Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınan yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek.

    Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden inşa edilmesine veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Yapının ve arsasının mülkiyet durumu, Yapı Kayıt Sistemi'ne yapı sahibinin beyanına göre kaydedilecek.

    İstanbul Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi ile Tarihi Yarımada içindeki bazı alanlar kapsam dışında olacak.