Ayasofya Konakları yenilenirken

Keskin Grubun 50 milyon dolar masrafla yenilediğini duyurduğu Tarihi tescilli Ayasofya Konakları hakkında Hürriyetin yaptığı bir haber ve Fatih belediyesinin ilçedeki hukuksuz yapılaşmaya yaklaşımı

Ayasofya Konakları yenilenirken
03 Mayıs 2016 - 14:40
ÖNEMLİ BİR NOT: Biraz evvel buradaki yapılaşmanın sahibi SayınRecep Ercan Keskin bizi arayarak Yaptıkları yenilemede elden geldiği kadar hukuki hassasiyetlere riayet etmeye çalıştıklarını, Ülkedeki SİT ve Koruma müfratının yatırımcıyı korumadığını, Bu nedenle bazı eksikliklerinin olabileceğini beyan ettikten sonra, Ülkemizin en fazla yatırıma ihtiyacı olduğu bir dönemde bu eksikliklerin büyütülerek yatırımın engellenmemesi konusunda bizden ricacı oldu.

 

Elbetteki bizim önceliğimiz Anayasal hukuk devletini korumak, Ülkede adaleti sağlamaya yardımcı olmaktır.

Habercinin asli görevi Halkı devlete karşı savunurken, Devletin asli hukuki görevlerini yaparken devletin yanında yardımında olmaktır.

İşte bizim yaptığımız işin aslı budur, Kimse adına tetikçilik yapmak, Rant devşirmek niyetinde asla değiliz, Sadece hukukun ve adaletin yanında ve yardımında olduğumuzu söylüyoruz. Bunu bir ibadet samimiyetiyle yapmaya çalışıyoruz.

 

Bu ilkelerimiz doğrultusunda haber yaparken Hukuku Asıl istismar edenleri deşifre ederken Arada kullanılan kişiler bizim müdahalemiz ile mağdur olabilmektedir. Bu konuda üzgünüz Fakat Fatih belediyesinin ilçede uyguladığı yönetim terörüyle mücadele edebilmek için gönülsüz buna macbur kalıyoruz.

04.05.2016:15.10

 

 

Sultanahmet  Ayasofya arkasındaki Soğuk Çeşme sokakta, Merhum Çelik Gülersoy'un 25 yıllık emeğiyle oluşturduğu Türk Turing Kurumu Konakları Yasalara aykırı yenileniyor

 

Turing kurumunun 10 yıllığına kiraya verdiği "Sivil Mimarlık Örneği tescilli tarihi eser binalar" Yenilenerek 80 odalı  konaklama tesisi haline getirildi.

 

Turing kurumu Çelik Gülersoy'un 25 yıl boyunca tek tek topladığı Osmanlı dönemi konut eşya ve aksesuarlarnı Açık arttırma mezat yoluyla, Değerinden çok ucuza satarak tarihi konakları kiraya verdi.

Mevcut yenilemede tarihi konaklar modern mobilyalar ile donatılıyor. 

 

ÇELİK GÜLERSOYUN KEMİKLERİ SIZLIYOR

 

Recep Ercan Keskin tarafından Türk Turing kurumundan kiralanan Ayasofya konakları "Dış cephe düzenlemesi" adı altında kapsamlı restorasyona alındı.

Tarihi tescilli binalar içlerinden yıkılarak yenilendi, Binalardaki Tarihi oda ve kullanım durumu değiştirilerek Osmanlı Konağı konumundan butik otel konumuna devşirildi.

 

Buradaki  yeni yapılaşmaya  İstanbul 4 Numaralı koruma kurulunun müdahale ederek rapor düzenlediği, Bunun üzerine Fatih belediyesi tarafından inşaat alanını çevreleyen perdelerin kapılarının mühürlediğini biliyoruz.

Bu hukuki tedbir hiç denetlenmedi, Bu gün bile mühürler tahta perdelerde çuval altında korunuyor ama kapılar  açılıp kapanıyor, içeride yeniden yapılanma devam ediyor.

 



 

Ülkemizin saygın gazetelerinden Hürriyette gördüğümüz bir haber bizleri şaşkına çevirdi.

Hukuk devleti olduğumuzu söylüyoruz, Fatih belediyesinin bu gibi yapılaşmalardaki duyarsızlığına dikkat çekmek zorundayız, gazete inşaatın hukuki boyutlarına dikkati çekmeden açık seçik haber yapması kabul edilemez. 

Hürriyette bu haber reklam olarak verilseydi sorun yoktu, Habercilerin görevi toplumu objektif aydınlatmaktır.

Başından beri hukuksuz yönleri devam eden bu gibi yapılaşmalar görmezlikten gelinerek "50 milyon dolara tarihi yeniledi" övgüsü ile hukuksuzluk meşrulaştırılmaya çalışıldı.

 



 

2016 başından beri sokakta inşaat faliyetleri devam ediyor, Binalar içinden yıkılıp çelik kontrüksiyon malzeme ile yenileniyor.

Binaların tarihi kimliği ne kadar dikkate alınıyor, Tarihi tescilli binalar böyle yenileme yapılabiliyorsa ilçemizdeki binlerce tescilli sivil mimarlık örneği yenilenirken Fatih belediyesinin ve İstanbul 4 numaralı koruma kurulunun dayattığı prosedürün hukuki gerekçesi nedir.

 



 

Kanunlar herkese eşit uygulanması gerekmiyor mu?

 

Tescilli bir binanın Yenilenebilmesi için gereken  "rölöve restitüsyon restorasyon" masrafları yenilemeye harcanan paradan daha çok olabiliyor. Bu kurallar nedeniyle tarihi binalara çivi çakamayan mülk sahipleri Tarihi binalarının zaman içinde yıkılmasını engelleyemiyor. 

 



 

6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün doğduğu evin de bulunduğu Soğukçeşme sokağındaki tarihi tescilli konakları 10 yıllığına kiralayan Keskin Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ercan Keskin, Soğukçeşme Sokağı için 50 milyon dolarlık yatırım yaptığını beyan etti. 

Keskin,  Restore edilen 12 konak, 1 sarnıç ve tarihi dehlizlerden oluşuyor,  sokak içindeki konaklarda toplam 80 oda yer alacağı bilgisini verdi. 

Ayrıca sokak içinde bir de SPA merkezi olacağını söyleyen Keskin, ağustos ayı başında da tüm sokağın ve restoranların hizmete gireceğini söyledi. 

 

BASIN MESLEK ETİĞİNE AYKIRI REKLAM HABER



 

İLGİLİ HÜRRİYET GAZETESİ HABERİ

http://www.hurriyet.com.tr/50-milyon-dolara-tarihi-yeniledi-40097347

 

SOKAĞIN KİRALANDIĞI HABERİ

http://www.hurriyet.com.tr/sogukcesme-sokagini-kiraladi-26692455

 

Rölöve Restitüsyon Restorasyon nedir

http://rolerestiresto.blogcu.com/restorasyon-rolove-restitusyon-konservasyon-nedir/11323326

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • KONAKLAR 10 YILLIĞINA KİRALANDI
    4 yıl önce

    Tarihi yarımadanın en prestijli bölgesindeki Yeşil Ev ve Soğukçeşme Sokağı, özel bir şirkete 10 yıllığına kiralandı. Sokaktaki konaklar, ihale ile Keskin Grup-Recep Ercan Keskine devredildi.

     
    Sultanahmet'in ilk otelleri olan Yeşil Ev ve Soğukçeşme Sokağındaki konaklar, ihale ile Keskin Grup-Recep Ercan Keskine 10 yıllığına devredildi.

     Tarihi konakları işletecek yeni şirket, antika niteliğindeki eşyaları istemeyince eşyalar müzayede ile satıldı. Eylül ayında kapısına kilit vurulan Yeşil Ev'in 30 yıllık mobilyaları tamamen elden çıkarıldı. İki yıldır kapalı olan Soğukçeşme Sokağındaki Ayasofya Konaklarfnın tarihî mobilyalarının satışı için de ayrıca müzayede düzenlendi. Son yıllarda insansızlaşan ve sadece turistik görünüme bürünen Sultanahmet'te neredeyse her gün yeni bir otel açılıyor. Semtin en prestijli bölgesinde bulunan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumuna ait otellerin işletmesi de yakın zamanda el değiştirdi. İstanbul sevdalısı olarak tanınan Çelik Gülersoy'un Turing başkanlığı zamanında Yeşil Ev ve Soğukçeşme Sokağı restore edilerek tarihi otel haline gelmişti. 2003'te vefat eden Gülersoy'un ardından Turing. bir süre kayyumla yönetildi. 2012 yılında ise başkanlığına Beyoğlu Belediyesi Meclis üyesinin AK Partili üyesi Bülent Katkak geldi. 

    Turing'in sahibi olduğu Sultanahmet'teki tarihi oteller geçtiğimiz aylarda yapılan bir ihale ile 10 yıllığına Keskin Grup'a kiralandı. Yeni işletmeci otellerin antika değerindeki eşyalarını istemeyince ardı ardına müzayedeler düzenlendi. Tablolar, mobilyalar, halılar, pirinç avizeler, çini sobalar, altın varaklı aynalar, yatak odaları ve restoran eşyaları müzayede ile satıldı. Ekim ayında Yeşil Ev'deki, Halil Paşa'nm "Sultan Abdülmecid" tablosu 1 milyon 650 bin TL've alıcı buldu. Aynı açık artırmada 279 gravür ve 1 endam aynası toplamda 2 milyon 300 bin lira bedelle satıldı. 


    Yeşil Ev'in 400 bin TL gelir elde edildi. 1800 tarihli mermer bir Türk çeşmesinden ismini alan Soğukçeşme Sokağı, 12 konak. 1 sarnıç ve tarihî dehlizleriyle birlikte kiralandı. Ayasofya Camii ve Topkapı Sarayı arasında yer alan ve Kültür Bakanlığı tarafında korunan sokakta bugüne kadar dünyanın birçok kral ve kraliçesi ağırlanırken, Türkiye Cumhuriyeti'nin 6. Cumhurbaşkanının doğduğu ev de bu konaklar arasında yer alıyor. 

     

    Aynı sokakta bulunan Çelik Gülersoy Vakfı'ndan ismini vermek istemeyen bir yetkili, "Bu binalarda en ufak bir çivi bile çakılması yasak. Konakların her bir odası tarihi eser gibiydi. 

    Çelik Bey, tüm eşyaları antikalardan seçerek yerleştirmişti. Şimdi tüm antika eşyaları satacaklar." diye konuştu. 
    29 Aralık 2014, Pazartesi