FATİH'TE KATLİAM VAR

FENER BALAT AYVANSARAY YENİLEME PROJESİ

     Bakanlar kurulunca 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek ve Yaşatılarak Kullanılması hakkındaki kanun  13.09.2006 Tarihinde kabul edilmiştir.
     Bu konuya istinaden Fatih Belediye’since 18.04.2007 Tarihinde yapılan ihaleyi Çalık Grubunun bünyesinde olan Gap İnşaat kazanmıştır.
    
Bunun açıklaması şu oluyor ki:Birileri biz mülk sahiplerinden habersiz yenileme adı altında bir proje üretmişler.
Tarlabaşı ve Sulukule örneğinde olduğu gibi bu semtlerde yaşayan bizlere buralardan bir şekilde çıkarılmamız söz konusudur.
     Fatih belediyesi yukarıdaki kanun maddesini kullanarak binlerce yıllık semtimizi yok etmek yerine modern  bir kent kurmak istiyor. Kurulacak bu modern kentte bizlerin yaşaması mümkün değildir. Sulukule örneğinde olduğu gibi tapu sahiplerinden 50-70 bin tl ücretle alınan tapuların karşılığında TOKİ Tarafından 150 bin tl katkı payı ile milyonluk villalar planlanmıştır. Yüzyıllardır semtin çilesini çekenlere yükselen bu ranttan verilmediği gibi, burada yaşayan yüzlerce aile perişan edilmiş, alışık oldukları hayat tarzına uygun olmayan bazı tedbirler bu aileler tarafından kabul görmemiştir.

    Fatih Belediyesi’nin daveti üzerine,katıldığımız toplantılarda bizlere ada bazında yenileme olacağını söylediler.Bunun açıklaması :Evlerimizi yıkacaklar yerlerine kendi çizdikleri projeyi uygulayıp bizlere de başka bir semte taşınmayı alternatif olarak gösterecekler. önerilecek bu semt İstanbul'un mücavir alan dışında Taş oluk- Kayabaşından başka bir yer olmayacaktır.
     Ekonomik durumu olanlar, projenin mali yükünü karşılayabilenler müstakil, tarihi evlerine karşılık modern bir hayatın tesis edileceği bu semtte ruhsal olarak yaşam mücadelesi verecektir.
     Çünkü tesis edilmek istenen semtte yaşayacak müstakbel sakinler ile mevcut samimi ilişkiyi hiçbir zaman kuramayacaklar. Kimsenin kimseyi tanımadığı , Milli kültürümüze yabancı, Komşuluğun doğal hayatını bilmeyen, zengin ve bizlere karşı saygısız bir yeni semt profili içinde mutlu olamayacak, bir şekilde doğup büyüdüğü bu semti terk etmeye mecbur bırakılacaklar.

    Paramızda olsa nereye gideceğiz, Bu semt gibi sıcak komşuluk ilişkilerinin yaşandığı hiçbir yer kalmayacak bu projelerin tamamı hayata geçirildiğinde.
      Aşağıdaki projeleri gördüğünüzde şimdiki mahallenizin akıbetini görebilirsiniz, Bu bir anlamda burada yaşanan bir kültürün yok edilmesidir.  Onlarca yıldır tarihi eser, anıt eser diye çivi çaktırmadıkları binalarımız yok edilecek, yerlerine çok daha yüksek, tarihi hiçbir özelliği olmayan beton binalar inşa edecekler.
      Bu uygulama için hükümet yasa çıkarmış olabilir, bu yasalar doğru, kabul edilebilir, uluslararası imza koyduğumuz evrensel yasalara uygun değildir.   Hükümet ve Belediyemiz bu projeleri uygulamada ısrarcı olursa tapu sahiplerinin açacağı bütün davaları kaybedeceklerdir. Ülkemiz bu yüzden UNESCO tarafından kara listeye alınacaktır.
      Önümüzdeki yıl İstanbul 2011 Avrupa kültür başkenti etkinliklerinin yapılacağı yıldır. Dünya kültürünü insanlarla birlikte yorumlayan Avrupa bu uygulamalara şahit olduğunda bu idarecilerimiz kendilerini nasıl savunacaktır bilemiyoruz.

     Yenileme bir tarihi aynı malzeme, aynı teknik ile yeniden aslına uygun inşa etmek anlamındadır. Kültürel anıt kabul edilip UNESCO'un kurtarılma projesi semtimizde uygulanmıştır, şimdi bu kurtarılan binalarda bu proje kapsamında yok ediliyor. bu nasıl bir mantıktır. Birlikte bunun hesabını sormamız gerekiyor. T.C. bir hukuk devletidir, bu kadar evrensel hukuk dışı, insanlık  dışı bir projenin halkımıza dayatılması kabul edilemez.
       Bizler bu adaletsizliğin önünü kesmek, semtimizde yıkımı değil semtimizde restorasyonun önünü açarak evlerimizi aslına uygun onarma haklarımız için mücadele edeceğiz, bize katılmanız maddi ve manevi mağduriyetinize mani olacaktır.   Bizler yerel ve evrensel bütün haklarımızı korumak, kabul etmeyeceğimiz uygulamalar karşısında birlikteliğin verdiği gücü kullanarak hükümeti, belediyeyi yanlış yoldan çevireceğimize inanıyoruz.
DİKKAT;  Bu mücadelede saflarımızda bazı siyasi kimliği öne çıkmış, Bize uzak görünen fikirleri barındıran arkadaşlarımız olabilir. Burada aynı zamanda psikolojik bir savaş verilecektir. Mücadelemizi karalamak için şunlar şeriatçı, şunlar sosyalist, komünist, şunlar şu partiden, şunlar bu partiden diyerek mücadelemize siyasi görünüm vermeye çalışanlar olacaktır.
BURADA BİZİM ÖLÇÜMÜZ ŞUDUR;
Ortada bir yangın var ! kim elinde bir kova su ile yardımımıza geliyorsa geri çevirmemiz mümkün değildir,
Bu gayri insani projelerin uygulanmasına dünyada birçok siyasi, kültürel, sanatsal guruplar karşı mücadele vermektedirler.
Olaya bu açıdan bakan kendi duyguları ile İnsani nedenlerden dolayı saflarımıza katılan ve katılacak olan herkese kapımız ve gönlümüz açıktır.
Bizim davamız siyasi değil HAK davasıdır, Hakkımızı yedirmeyeceğiz, kasasında parası olanların bu toplumun ensesinde boza pişirme dönemleri bitsin artık, Anayasamızda açıkça belirtilen haklarımızın ayak oyunları ile elimizden alınmasına seyirci kalmayacağız, sizlerde kalmayınız.
Proje uygulama aşaması hakkında bilgi almak için sitemizi takip edebilirsiniz, Bizler dışarıdan gelmiş, rant peşinde koşan kişiler değil, burada doğmuş büyümüş ve halen burada yaşamaya çalışan sizlerin komşularınız
Konu hakkında bilgilerimizi, dertlerimizi ve sevinçlerimizi paylaşalım.
Bilgi alışveri için fatihten@gmail.com adresini kullanabilirsiniz