'Latife Hanım' davası başladı

Türkiye'de en çok satan kitaplardan biri olan "Latife Hanım"ın yazarı gazeteci İpek Çalışlar hakkında açılan davanın ilk duruşması Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Yazar İpek Çalışlar duruşmaya katılmadı

Duruşma nedeniyle Bağcılar Adliyesinin çevresinde ve içinde yoğun güvenlik önlemi alındı.

İpek Çalışlar ile kitaptan alıntılara yer veren Hürriyet Gazetesi'nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Necdet Tatlıcan hakkında, Bağcılar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Atatürk'e hakaret ve Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefetten dört buçuk yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar İpek Çalışlar ile Necdet Tatlıcan katılmadı.

Hakim Muhterem Bulut, Çalışlar'a gönderilen davetiyenin adres yetersizliği nedeniyle tebliğ edilemediğini, Tatlıcan'a gönderilen davetiyenin ise yerine ulaştığını tutanağa yazdırdı.

Hakim Bulut, iddianamede ''ihbarcı'' sıfatıyla yer alan Hüseyin Tuğrul Pekin, Atatürkçü Düşünce Derneği Şişli Şubesi Başkanı Erdinç Türkcan ile İsa Ruhi Göbüt'ün davaya müdahil olma talebi içeren dilekçeler verdiklerini tutanağa aldırdı.

Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, müdahil olma taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

Sanıklar hakkındaki suçlamanın "Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun'a muhalefet etmek" olduğunu belirten hakim Bulut, aynı kanunun 3'üncü maddesinde bu kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet Savcısı'nın resen takibat yapacağının düzenlendiğini kaydetti.


Kitap nedeniyle, 'Atatürk'e hakaret ve Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefetten' dava açıldı

Davetiye tebliğine rağmen gelmeyen Tatlıcan'ın sonraki duruşmaya zorla getirilmesine, İpek Çalışlar'a yeniden davetiye gönderilmesine karar veren hakim Bulut, duruşmayı erteledi.

Duruşma sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Hüseyin Tuğrul Pekin, "'Atatürk dahi gerektiğinde kara çarşaf giyer' diye siparişle yazılmış bir roman. Bunun da böyle olay haline gelmesini istemiyordum. Reklamını yapmış oldum" dedi.

Dava konusu kitabın tarihî bir yazı ya da roman olmadığını, kitapta yazılanların 'dedikodu olduğunu' savunan Pekin, mahkemenin müdahil olma taleplerini kabul etmediğini, ancak bu taleple birlikte ileride beraat kararı çıkması halinde temyize başvurma hakkının doğduğunu anlattı.

Yazarların yargılanmasını doğru bulup bulmadığı da sorulan Pekin, "Hakaret olursa doğru buluyorum. Çünkü bu fikir değil, hakaret. Atatürk'ü ben de eleştiriyorum. Kimse tanrı değil. Herkesin eleştirilecek tarafı var, ama bu hakaret ve aşağılamadır" dedi.