Fener Patrikhanesi Maraşlı İlkokulu

İSTANBUL RUM AZINLIĞIN İLKOKULU MARAŞLI RESTORE EDİLİYOR Fener patrikhanesi, Aya Yorgi kilisesinin sokağında 1901 yılında inşa edilen Maraşlı Rum ilkokulu Öğrencisi olmadığından dolayı kapanmıştı. Uzun yıllar patrikhanenin fuzuli eşyalar deposu olarak kullanın bina şimdi restore ediliyor.

Fener Patrikhanesi Maraşlı İlkokulu
05 Haziran 2021 - 17:06

2008 yılında Maraşlı Rum İlkokulu Vakfı binanın çatısını yenilemişti.
Şimdi onarılıyor, masrafların kim tarafından karşılandığı belli değil, Restorasyonun olması  gereken inşa tabelası da yok.

1901 yılında Okulu inşa ettiren Rum tüccar Grigoris Maraslis  Odessa’nın belediye başkanı olup Odessa’nın sayılı zenginlerindendir. Patrikhanenin telkinleri ile Aya Yorgi kilisesi bitişiğinde arsaya bir okul yaptırmayı kabul eder. Maraslis sadece okulu yaptırmakla kalmayacak okulun tüm eğitim-öğretim giderlerini de karşılayacaktır.
Maraslis Okulun Rum Lisesi gibi görkemli olmasını ister, Gereken parayı gönderir fakat okul inşası bittiğinde "Gönderdiği paraya rağmen" okulun istediği gibi olmadığını gerekçe göstererek  okul vakfına yaptığı mali desteği keser.

Bundan sonra cemaatin yardımları ile ayakda tutulmaya çalışılsa da Türkiyedeki Rum cemaatinin iki bin kişinin altına inmesi sonucu öğrenci kalmadığı için okul kapanır.
kapandığında on öğrencisi vardı, Onlara Rum lisesi "Kırmızı mektep"te bir oda tahsis edilir. 
Bu sıralar artık Fener rum lisesi de eğitime ara verdi, İstanbul'un bazı semtlerindeki Rum okullarından öğrenciler bazı günler buraya getirilerek kısmi faaliyet yaptıkları gözlenmektedir.

FENER RUM LİSESİ BİNASI

Fener patriknaesi hakkında bir haberimiz
Bojidar Cipov'un patrikhane faaliyetleri hakkıda bir yazısı


YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • İBRAHİM ÖZGÜNSEVEN
    2 yıl önce
    Tabii, Türkiye de kalmayı tercih etmeleri kendi öz kararlarıdır. Bununla beraber, "sadık millet" ünvanını devam ettirmeleri bizleri memnun eder. Aksini, düşünmek de istemiyoruz ...
  • Ataman
    2 yıl önce
    Rumlar da bu toprakların evlatlarıdır... Bu gerçek unutulmamalıdır!!!
  • ADMİN
    2 yıl önce
    EVET RUMLAR (ROMALI) ANADOLU İNSANIDIR GREK DEĞİLDİRLER YUNANLIDIRLAR ROMA İSTİLASI SONRASI ROMALI ŞEKLİNDE ADLANDIRILDILAR, OSMANLI ROMAYI (BİZANSI) YIKTI BAKİYE HALKIN HRİSTİYANLARINA ROMALI ANLAMINDA RUM DENİLDİ "ÇÜNKÜ OSMANLI ALFABESİNDE O SESİ YOKTU" RUM DENİLDİ. HRİSTİYAN BİZANSLILAR İÇİNDE OLDUKÇA ÇOK ASYA TÜRK KAVİMLERİ VARDI