Sultanahmet Meydanı süs havuzu etrafıda Havuz

Sultanahmet Meydanı Süs Havuzu 2012 yılında Fatih belediyesi tarafından yedi milyon TL'ye yenilenmişti


 Sultanahmet Meydanı süs havuzu etrafıda Havuz


Gelin görünki zemin döşemesi "iddialı bir şekilde" granit taş kaplanan Sultanahmet meydanları ve havuz çevresinde yapılan takribi 20-25 milyonluk yatırımın çöpe gittiğini gözlemliyoruz.

Bu yaz günlerinde Muhteşem Ayasofya mazarası karşısında havuz kenarına oturup Ayasoya ve Sultanahmet camilerini seyretmek isteyen turistler, vatandaşlar paçaları sıvaması gerekiyor.



Bu gün geldiğimiz meydanda havuz çevresinde istenmeyen bir havuz daha gördük, Kısa süren bir yağmur sonucu meydanın iddialı zemininde terazi tutturulamamaş, yada zemin sağlam yapılmadığından çökmüş olmalı ki havuz oluşmuş.

Şimdi bu yapılan yatırımın sorumlusu kim, bunlara hesap sorulmayacak mı?

Kamu malını böyle amele mantığı ile heba edenler için caydırıcı bir hukuk yokmu?

Her yapılan yanlış sineyemi çekilecek?

Bu gidişe dur diyecek Bir vatanserver idareci gelmeyecmi yönetimlere anlamadık gitti.

Adımız Hıdır-Elimizden gelen budur.

Biz duyurduk, hatayı yanlışı gösterdik.

Haberimizi İhbar kabul etmesi gereken yetkililerden gereğinin yapılmasını rica ediyoruz.



Mevcut havuzu inşa eden Fatih belediyesi Başkanı Mustafa Demir'in  konu hakkındaki açıklaması.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla yayalaştırılan Sultanahmet Meydanı'nın zemini özel kesim granit taşlarla yenileniyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından bütçesi karşılanan çalışma, Ayasofya ile Sultanahmet Meydanı arasındaki bölge ile havuzun bulunduğu alanın yeniden yapılandırılması ve Sultanahmet Camisi'nin kıble tarafından Kabasakal Caddesi'nin sonuna kadar olan alanı kapsıyor.



Arnavut kaldırımı zemine sahip meydanın tamamen sökülerek granitle yeniden döşeneceğini belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir "Sultanahmet Meydanı'nda 50 metrekarelik bir alanda 8 farklı zamanda yapılmış 8 ayrı malzeme vardı. Bunların kendi aralarında uyumu da yoktu" dedi. 

Demir, üst Laleli'de İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle yürüttükleri zemin çalışmasını Sultanahmet Meydanı'nda da yapmak için ajansa götürdükleri teklifin kabul edildiğini belirtti.

 

7 MİLYON TL'YE MALOLACAK 

Mustafa Demir, hazırladıkları projeyi hem Büyükşehir Belediyesine hem de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunduklarını ve Kurul tarafından yapılan 6 revizenin ardından proje istenilen düzeye gelince ihalenin yapılarak uygulama çalışmasına başlandığını bildirdi. Meydanda doğal granit malzeme kullanıldığını belirten Demir, 7 milyon TL'ye malolan proje dışında kalan Mehmet Akif Parkı'ndaki havuz ve anfi tiyatronun bulunduğu alanla ilgili de ek çalışma yürütüleceğini, Örme Sütun'daki eksik kısımların düzeltilerek temizliğinin gerçekleştirileceğini söyledi.

 

Konu Hakkında İBB Park ve Bahçeler müdürlüğü web sitesinde ise şöyle bir açıklama mevcut.

İstanbul Sultanahmet meydanında mevcut süs havuzuna İstanbul için simge olmuş dokularla mimari değişiklikler için revizyonu öngörülmüştür. Bu bağlamda aşağıdaki revizyon çalışmaları yapılmıştır. İNŞAAT; Havuz çevresine İstanbul’un simgesi olmuş Adalar, Galata köprüsü, Ortaköy meydanı, Kızkulesi, Süleymaniye camii, Sultanahmet ve Ayasofya gibi yerlerin bulunduğu mozaik taşlar kullanılarak tablolar ve mermer kaplamalar ile su perdeleri yapılmıştır. Havuz derinliği azaltılarak standartlara uygun hale getirilmiş ve havuzun içi Selçuk’lu yıldızı deseni kullanılarak çini ile kaplanmıştır. Makine dairesi fayans kaplaması yenilenmiştir. MEKANİK; Fıskiyeler yenilendi, kollektör paslanmaza çevrildi, filtrasyon sistemi ilave edildi, Sistemin daha verimli çalışması ve arıza durumda müdahalenin kolay yapılabilmesi için pompa sayısı arttırıldı, tesisat aksamları yenilendi. ELEKTRİK; Elektrik panosu yenilendi, invertör sistem ilavesi yapıldı, Led armatürler ve rgb kontrol üniteleri yapıldı.

 

SULTANAHMET MEYDANI SÜS HAVUZU