Haliç Tersanesi gönüllüleri ÇED raporunun okunmasına izin vermedi

561 yıllık Dünyanın en eski tersanesinin turistik tesis otel yapılmasına tersane emeklileri , İlgili Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Haliç Dayanışması, tarihi tersanenin bulunduğu alana, otel, yat limanı ve iskele yapımını içeren Haliçport projesinin ÇED toplantısına izin vermedi

Haliç Tersanesi gönüllüleri ÇED raporunun okunmasına izin vermedi
30 Kasım 2015 - 12:19

Haliçport projesi olarak bilinen Haliç Yat Limanları ve Kompleksi Entegre Projesi’nin bugün (30 Kasım 2015 saat 13.30'da ) Haliç Kongre merkezi lale salonunda yapılması planlanan ÇED toplantısı Haliç Dayanışması üyelerince yaptırılmadı.

 

Haliç Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek ÇED toplantısı başlamak üzereyken toplantı salonuna giren Dayanışma üyeleri yapılan hukuksuzlukları protesto etmek amacıyla alkış ve ıslıklarla toplantıyı protesto etti. 

 

STK temsilcileri tutanak tutulmasını talep etti, Çevre bakanlığı heyeti kabul etmedi, katılan STK'lar protesto edince Bakanlık heyeti toplantıya başlayamadan salonu terk etmek zorunda kaldı. 

 



 

ÇED toplantısının yapılamadığına dair yurttaşlar ve avukatlarca tutulan tutanağın imzalanmasından sonra Haliç Dayanışması basın açıklaması gerçekleştirdi. 

 

TMMO'INDAN TOPLANMTIYA BİREYSEL OLARAK AV. CAN ATALAY, MİM. MÜCELLA YAPICI, MİM. MACİT TOZ , ÖĞRETİM GÖREVLİSİ GÜL KÖKSAL HALİÇ DAYANIŞMASI OLARAK KATILDI



 

Açıklamada şunlara değinildi:

 

Haliç Dayanışması, meslek örgütleri, tersaneciler, emekçiler, mahalle dernekleri olarak bu toplantıyı açtırmadık. Çünkü 2.5 yıl önce başlayan ihale sürecinden itibaren tamamen usulsuz giden bu süreçte ne yapılmak istendiği de, nasıl bir oyun oynandığı da belli. Çevre Etki Değerlendirme denilen şeyi de bu sürece alet ediyorlar. Bunun yolu da böyle bir yol değildir. Biz de halk olarak, katılım ve şeffaf süreçler adı altında bir müsamereye dönüşmüş bu oyunun bir parçası olmamak üzere görüşlerimizi dile getirdik.

 



 

Çevre ve ilgili STK'lar bu tesis alanının Denizcilik yüksek okulu, Meslek lisesi, Denizcilik müzesi, Yat ve Kotra imalatı, Şehit hatları gemilerinin bakım ünitesi olarak devam etmesini istiyor.

 



 

Haliçin Guney batısındaki Fatih, Eyüp sahilleri %90'ı yeşil alan olarak halka hizmet vermesine rağmen Haliç'in güney batı  Beyoğlu, Kağıthane sahilleri %90 halkın doğrudan denize ulaşamadığı tesislerle dolu olması önemli bir mağduriyet oluşturuyor.

 



 

Ayrıca sahillerin Kamu kullanımına açık olması kanunu günümüzde oldukça çok ihlal edilmektedir. Bu şehir merkezinde karaköyden kağıthaneye kadar bütün sahil halka engellidir.  

 



 

Burası artık tersane olarak hizmet vermeyecek ise Halka açık park ve dinlenme tesisleri olarak hizmet verebilir, elbetteki tersane özellikleri imha edilmeden.

 



 

Koruma altındaki alana 5 yıldızlı otel, yat limanı

 

Tarihi Haliç Tersanesi’nde inşa edilecek Haliçport projesinde ÇED başvuru dosyasına göre 3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak.

 



 

Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşmış ve deniz taşımacılığında önemli bir üretim noktası olmuş Haliç Tersanesi’ni Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince, Haliç Tersanesi’ni 4 yıl inşaat, 45 yıl işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile 2013 yılında kiralamıştı. Tamince’nin devlete arazi kira bedeli olarak 1 milyar 346 milyon dolar ödeyeceği duyurulmuştu.

 



 

Aşağıdaki videomuzda ÇED toplantısından objektif kesintisiz görüntüler göreceksiniz

Videomuzun ilk dakikalarında Haliç ve Haliç tersanelerinin bu günkü durumunu kaydettik, denizden çektiğimiz videomuzu izlediğinizde 561 yıllık dünyanın en eski tersanesinin otel olmasının gerçek bir hukuk ve tarih cinayeti olduğuna şahit olacaksınız

 




“TOPLANTIYI AÇTIRMADIK”

 

Toplantı heyetinin salondan ayrılmasının ardından protestocu grup da salondan ayrıldı. Grup, Haliç Kongre Merkezi’nin önünde “Haliç bizim, İstanbul bizim” şeklinde slogan attı. Ardından grup adına Gül Köksal bir basın açıklaması yaptı. Köksal, “Haliç Dayanışması, meslek örgütleri, tersaneciler, emekçiler, mahalle dernekleri olarak bu toplantıyı açtırmadık.

 



 

Çünkü 2.5 yıl önce başlayan ihale sürecinden itibaren tamamen usulsuz giden bu süreçte ne yapılmak istendiği de, nasıl bir oyun oynandığı da belli. ’Çevre Etki Değerlendirme’ denilen şeyi de bu sürece alet ediyorlar. Bunun yolu da böyle bir yol değildir. Biz de halk olarak, katılım ve şeffaf süreçler adı altında bir müsamereye dönüşmüş bu oyunun bir parçası olmamak üzere görüşlerimizi dile getirdik.

 



 

Toplantıyı açtırmadık. Kendi tutanağımızı hazırladık. Çünkü tutanak hazırlamayı reddetti heyet. Ama sözlü olarak kabul etti. Dolayısıyla halk gerçekleşmesi adı altında bu müsamereye izin vermedik” diye konuştu.


 


VİDEOMUZUN 23.00 DAKİKASINA KADAR HALİÇ TERSANELERİ DENİZDEN GÖRÜNÜMÜ VAR

23.00 DAKİKASINDAN SONRAKİ DEVAMI ÇED TOPLANTI SALONUNDAKİ GELİŞMELER PROTESTOLAR YER ALMAKTADIR

YORUMLAR

  • 0 Yorum