İSLAMAGÖRE EVLİLİK YAŞI NEDİR
Son günlerde Sosyal medyada başlayan bir tartışma ülkenin gündeminde birinci sıraya çıktı. Arnavutluk doğumlu Ailesi ile birlikte 2 yaşında ülkemize sığınan Diamont tema isimli Youtuber, Arnavutluk'tan katıldığı tartışma paylaşımlarında özellikle İnanmadığı halde İslami konuları eleştiri konusu yaparak açıkça İslam'a Hz. Muhammed'e iftiralar atarak misyonerlik yapıyor.

Bu kişinin hayranı olduğu batı ahlakı+inancı Aile değerleri konusunda tek eleştirisini duymadık, Kaldı ki Eski ve Yeni ahitte çocukların 3-12 yaşı arasında evlenmek zorunda olduğunu, Kız çocuklarının (Köle benzeri) bir mülk olarak kabul edildiğini konu etmiyor, Söz konusu çocukların cinsel istismarı batıda en vahşi şekilde yaşandığı halde eleştiri konusu yapmıyor.
İslam hakkında yetersiz, bilgisiz, cahil kişilerle yaptıkları tartışmalarda asılsız ithamlarına cevap verilemediği için Müslümanlara ithaf ettiği iftiralar ile Müslümanların inanç dünyasında yoğun tepkiler oluşmasına sebep oluyor.
İslam’ın evlilik hukuku hakkında bir şey bilmeden ileri sürdüğü zayıf iddiaları İslam’ın hükmü imiş gibi kullanarak İslam’a pedofili iftiraları atıyor, Ne Diyanetin namaz memurları Ne Din görevlisi öğretim üyeleri bu konuya müdahale etmiyor.
KALDIKİ KİMSE KİMSENİN DİN İNANCINI SORGULAYAMAZ KINAYAMAZ
TC. ANAYASA VI. Din ve vicdan hürriyeti
Madde 24 – Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.
14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir.
Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.
Aslında Batıda çok küçük yaşlarda kızlar cinsel ilişkiye girmekteyken sorun etmeyenler, Müslümanların aslını okumadıkları bu konuyu sanki Kuran hükmü gibi şikâyet konusu yapmasını anlamak mümkün değildir.
Batı Toplumlarında bekâret kavramı anlamını kaybetmiştir. Kız çocukları çok küçük yaşlarda bekâretlerini kaybettiklerini biliyoruz. Ailelerin bu konuda bir disiplini de yok, Çocuklarının evlilik öncesi cinsey deneyim yaşamasını kabul etmiş durumdalar, 18 ine gelmiş bekekaretini koruyan kızlar aşağılanan özürlü kabul ediliyor.
Ayrıca İslam’da Bekâret çok önemlidir, Allah nice dişiler yaratmış Bekâret kızlık zarını sadece insanlara vermiş, Başka hiçbir canlıda bu zar yoktur,
Buda ayrı bir İslam ahlakı mucizedir.
İSLAM EVLİLİK YAŞI DİYE BİR RAKKAM AÇIKLAMAZ
İslam’a göre evlilik çağı ergenlik yaşı değildir
Kuran-ı Kerimde Allah cc. Çocukların evlenme çağı olgunluğuna erişme şartı olarak "Büluğ-Rüşt" çağını emretmektedir.
Büluğ, Sözlükte “ulaşma, yetişme, yetişkin olma” anlamlarına tekabül eder bulûğ, beleğa “ulaştı, yetişti ” fiilinin bir mastarıdır.
**********************
HER KONUDA ÖNCE KURANA BAKMAK ZORUNDAYIZ AMA BAKMIYORLAR
Zayıf Bir hadis rivayetinden yola çıkanlar Bu konuda kuranı kerim ne diyor hiç merak etmiyorlar.
İslam’da bir hüküm vermek için hakkında mutlaka ayet olması gerekiyor, Konu ile ilgili ayet yoksa hadislere bakılır, Fakat söz konusu edilecek hadisler Kuran prensiplerine uygun olmak zorundadır.
Bir ayetin olduğu yerde ayetin hükmü terk edilip hadisi şerifle amel edilemez.
Bu konuda Allahu teala gençlerin evlenme çağı hakkında Nisa suresinde kesin ölçüyü koymuştur.
NİSA 6 AYETİ
(Himayenizdeki çocukların mirasını)
Evlilik çağına gelinceye kadar yetimleri deneyin; eğer onların yeterli fikrî olgunluk düzeyine eriştiklerini tespit ederseniz hemen mallarını kendilerine verin, büyüyecekler de mallarını alacaklar diye o malları israf ile ve tez elden yiyip tüketmeyin. Zengin olan (veli) yetim malına tenezzül etmesin, yoksul olan da kararınca yesin. Mallarını kendilerine Verdiğiniz zaman yanlarında şahit bulundurun; hesap sorucu olarak da Allah yeter.
Bu ayet ortada iken maalesef birçok müellif Müslüman toplumlardaki evlilikleri çocukların yaşları üzerinden gündeme getiriyor.
İslam evlilikte adayların yaşlarını konu etmez, Evlilik gibi bir müesseseyi sürdürebilir maddi-manevi imkân ve olgunlukta olmalarını öncelikli olarak şart koşar.
Ayrıca İslam’a göre göre evlilik çağı ergenlik yaşı değildir
Çocukların Ergenliğe ulaşmaları evlilik sorumluluğunu alabilirler demek değildir.
Eş idare etmek, Çocuk yetiştirme olgunluğuna erişme şartı "Buluğ" çağı, Rüştünü ispat etmeyi Allah emretmektedir
****************************
Erkeğin maddi imkânlarının uygun olup olmadığı çok önemlidir,
Allah Nisa suresi ﴾25﴿ İçinizden mümin ve hür kadınlarla evlenmeye maddi gücü yetmeyen kimse, ellerinizin altında bulunan mümin câriye kızlardan alabilir. Allah sizin imanınızı daha iyi bilmektedir.
Buyurarak ailenin geçim ihtiyaç sorumluluğunun erkeklerde olduğunu beyan ediyor.
Kadının evin geçimi için para kazanma zorunluluğu yoktur.
*************************************
BU KONUDA ÖNEMLİ BİLGİ VE BELGELER
➡ Efendimiz (aleyhisselatu vesselam) Hz. Âişe ile evlendiğinde Hz. Âişe 'nin yaşının 18-19 olduğu tarihi kayıtlarla kesindir.
➡ Cahiliye dönemi araplarında bir kız çocuğu ergenlik çağına girdiğinde dârünnedve dediğimiz yer var, asiller meclisi deniliyor, orada bir tören yapıyorlardı ve törene muhayyız, adı verilmişti muhayyız. Yani hayız gördü hayız törene deniliyordu arap kızları da yaşlarını bu törenden itibaren saymaya başlıyordu. 12-13 yaşına girmiş ergenlik çağına girmiş bir kız yaşını o andan itibaren o törenden sonra sayıyordu. Buna göre Hz. Âişe 9 yaşında evlendim derken gerçek yaşı basit bir hesapla en az 18-19 civarında oluyor.
➡Hz. Âişe 'nin 672 yılında 67 yaşında vefat ettiğini diyor. Hicret 622 yılında vuku buldu. Hz. Âişe 'nin vefatından 50 yıl önce. Hicret ettiklerinde Hz. Âişe yaşı kaç olmuş oluyor? 67 den 50 çıkarın yaşı 17 oluyor. Hicretten bir yıl sonra evlendi takriben. Yani evlilik yaşı 18 geliyor ve yine tarihi kaynaklara göre Hz. Âişe 605 yılında doğmuştur. Hicrette 622 yılında yine 18 yaşına geliyor.
➡Tüm tarihi kaynaklar Hz. Âişe ile ablası Esma arasında 10 yaş fark olduğunu kaydetmiş, Esmâ 'nın doğum tarihi 595. Hz. Esmâ hicret esnasında kayıtlarda var bu tarihi kayıtlarda 27 yaşında olduğuna göre Hz. Âişe17 yaşında oluyor.
➡ Hz. Âişe 'nin ismi ilk Müslüman olanlar arasında zikrediliyor. Vahiy 610 yılında başlamış. Buna göre Hz. Âişe o tarihlerde en azından bakınız, en azından 5-6 yaşında olması lazım ki bu grup içinde zikredilebilsin. İlk müslümanlardan hatta Esmâ ile birlikte Müslüman alıyor. Çünkü diğer hesaba göre baksanız Diyorlar ya 614 yılında doğmuş. Doğmamış bir bebek ilk müslümanlardan olacak. Ne kadar mantıksız bir şey bu. Yani Hz. Âişe 'nin kendi iradesiyle iman etmesi için en az 56 yaşında olması gerekiyordu.
#hzaişe #hzaişeevlilikyaşı #aişeevlilikyaşı #hzaişeannemiz #aişeannemiz #aişevalidemiz #darunnedve
***********************************************
Söz konusu aşağıdaki bu makale
Din Hizmetleri Uzmanı Suzan YILDIRIM tarafından yazılmıştır
Bu makalenin aslı Yüksek Lisans seminer çalışmasıdır.
****************************
Evlilik yaşı, evlilik şekli ve kuralları, adet ve uygulamaları kültürlere, toplumlara ve dinlere göre farklılık arz etmektedir.
Hz.Peygamber’in Hz.Aişe ile evliliği, günümüzde özellikle Hz.Aişe’nin yaşından dolayı eleştirilere maruz kalmıştır.
Hz.Aişe ile ilgili açıklamalara geçmeden önce Cahiliyye Araplarında, Yahudilikte, Hıristiyanlıkta ve diğer bazı toplumlarda kadının evlilik yaşı hakkında kısaca bilgi vermemiz, konuya biraz açıklık getirebilir.
Cahiliyye Arap toplumunda erkekler gibi kadınlar da, hürler ve köleler olmak üzere iki sınıftan meydana geliyordu.
Sosyal hayatta bu iki kadın sınıfı arasında çok büyük farklar bulunmasına rağmen, hür kadınların konumu -Mekke, Yesrib ve Taif gibi şehirlerin eşraf kızları, toplum içinde mevki sahibi olsalar da- erkeklerle eşit seviyede değildi.
Mekke’de yaşayan Arapların kendilerine mahsus evlenme ve düğün törenleri vardı.
Rivayetlere göre Kusay Mekke’ye hâkim olduktan sonra Kureyş’i toplayarak Mekke’de bir bina yaptı.
Dâru’n Nedve adı verilen bu binada Mekke’nin büyükleri, kabile reisleri toplanır; şehrin işlerini konuşur; savaş-barış gibi önemli konularda kararlar alır; ayrıca rivayetlere göre Kureyş gençlerinin nikâhları burada kıyılırdı.
Hatta Mekkeliler evlilik çağına gelmiş kızlarının, evlilik yaşına geldikleri anlamına gelen elbise giydirme işini Dâru’n-Nedve’de yaparlardı.
Evlenecek erkek veya erkeğin velisi, kızı velisinden ister, kızın verilmesi kararlaştırılırsa mehir tayin edilir, evlenme gerçekleşirdi. Çoğu zaman kızın rızası aranmaksızın babası ya da velisi, kızın bu evliliği isteyip istemediğine, erkeğin yaşlı olup olmadığına bakmadan kızı istediği erkeğe verebilirdi.
Bu bölgede kızlar genellikle 12 yaşına basmadan evlendirilir; ancak çocuk doğurduktan sonra aileye dahil edilir, eğer çocuk doğurmadan ölürlerse kocasına başsağlığı dilenmezdi.
Ehl-i Kitaba gelince, Yahudilikte evliliğin sahih olabilmesi için kızların 12, erkeklerin 13 yaşında olmaları gerekmektedir ki bu yaşlar, Yahudilerde büluğ çağına erme yaşlarıdır.
Hıristiyanlarda ise, evlenme yaşı zamana ve ülkelere göre değişmektedir. Roma ve Eski Kilise Hukukunda evlenme yaşı kız için 12, erkek için 14 iken, Yeni Kilise Hukukunda kız için 14, erkek için 16 olarak belirlenmiştir.
Bizans imparatoru Yuannis’in 10 yaşındaki kızını Orhan Bey’in oğlu Halil ile evlendirmesi, farklı toplum ve kültürlerde tarih boyunca kadınların küçük yaşta evlendiğinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
Dahası kadınların erken yaşlarda evlenmesi sadece geçmişte, bazı toplumlarda ve dinlerde değil, günümüzde de Asya’da, Avrupa’da, özellikle Portekiz ve İspanya’da, hatta Birleşik Amerika’nın uzak, dağlık bölgelerinde hala görülebilen bir uygulamadır.
Örneğin Ülkemizin doğusunda yakın zamana kadar yaygın beşik kertmesi uygulaması vardı, Çocuklar çok küçük yaşlarda kiminle evleneceğini bilir bu anlayış ile büyütürlerdi.
Doğu Avrupa’da Çingenelerin evlenmeden üç-dört yıl önce, dokuz yaşında çocuklarını nişanladıkları bilinmektedir.
Günümüzde Avrupa’da cinsel deneyim yaşı 12 lerin altına kadar inmiştir, Aileler bu konuda hiçbir endişe taşımıyor, Sadece çocuğun hamile kalmaması için uyarılarda bulunmayı ihmal etmiyorlar.
İslam dışı toplumlarda kızlık zarı olarak bildiğimiz biyolojik uzuv önemsizleşmiş varlığı anlamsızlaşmıştır.
Kaldı ki bekâretin simgesi kızlık zarı sadece insanlarda vardır, Hiçbir dişi hayvanda kızlık zarı benzeri unsur yoktur. Bu İslam’ın nesli korumak için bekâreti teminat altına alan ilahi bir tedbir olarak mucize hükmündedir.
İçimizdeki batı kafalılar Batıdaki çocukların Cinsel ilişkilerini görmezden gelerek tepki koymuyor, Müslüman ülkelerin Nikâh bağı ile başlayan cinsiyet ilişkilerini eleştirmeleri elbette manidardır.
HZ. ZEYNEP, HZ. ZEYT, EVLATLIK, EVLİLİK KONULARI İÇİN TIKLAYINIZ
KONU HAKKINDA BİR VİDEO HABERİMİZ İÇİN TIKLAYINIZ
YORUMLAR