İstanbul'un ilk çöp yakma fırını

1980'li yılların sonuna kadar İstanbul'un en büyük sorunları Çöp-Çukur-Çamur diye bilinir. At arabaları ile haftada bir gün toplanan çöpler belediyelerin döküm yerlerine dökülürdü, Fatih Balat ve çevresinin çöpleri Balat vapur iskelesi yanında bulunan çöp iskelesinden tabanı açılır bir mavnaya dökülürdü, mavna dolduğunda bir römorkör mavnayı çekerek Sarayburnu açıklarına gelir, Alt kapaklar açılır, Çöp denize dökülürdü.

İstanbul'un ilk çöp yakma fırını
11 Nisan 2021 - 15:20

PLANSIZ PROJESİZ KAFADAN SALLAMA PROJELER

Elbette deniz hiçbir pisliği kabul etmediği gibi Suda erimeyen bu çöpleri en kısa zamanda tekrar sahillerimize dolduruyordu.

Çöplerin denize dökülmesi başta balıkçılar olmak üzere birçok sektör tarafından her zaman şikayet konusuydu, Balıkçı Ağlarına ve  pervaneye zarar veriyordu.

O zaman İstanbul belediyesi Avrupada uygulamasını duydukları ama yerinde görüp etüt etmedikleri çöp yakma fırınları hayata geçirmek istediler.

Çöplerin mavnaya döküldüğü Balat sahilde, Kalafat çekçeklerinin dibinde 200 m2, dört duvar tek katlı, 6 mt. yükseklikte bacalı bir bina yaptılar.
İçine büyükçe bir yakma kazanı koydular, çöpçü arabalarının mavnaya döktüğü çöpleri burada yakmayı denediler.

Elbette ayrışmamış, önemli kısmı yanması kolay  olmayan ve ıslak olması nedeniyle ilk denemede proje fiyasko ile sonuçlandı.
Söz konusu Çöp fırını Haliç sahilleri yıkılana kadar hiçbir işlev görmeden orada kaldı, 80'lerin sonunda Haliç sahil yıkımları ile yıkıldı.

İnternette aradım bu önemli deneme İstanbul fen işlerinin envanterinde kayıtlı olması gerekirdi, Hiçbir bilgi belge yok.

İşte milletimizin en önemli zaafı, Başarılı projeler tarih ve tanıtım kitaplarında yerini korurken başarısız projeleri kimse duymasın diye adeta gömüyoruz, Bu nedenle dolayı her nesil aynı hataları yapmaya devam ediyor.
İbret alacakmıyız?

FOTOĞRAF O YILLARI GÖSTERİYOR
1-Balat vapur iskelesi
2-Balat çöp yakma fırını
3-Balat durak meydanı
4-Ferruh Kahya camii
5- Ermeni Kilisesi
6- Un Fabrikası
7- Gemi sökme alanı
8- Turu Sina kilisesi
9-Balat Kalafet çekçekleri
10-Deniz yolları Duba tersanesi
ESKİ BALAT FOTOĞRAFLARI TIKLAYINIZ


YORUMLAR

  • 0 Yorum