Bu yıl yerli kurban eti yiyeceğiz

Yerli kurbanlık azlığından dolayı iki yıldır yurt dışından getirilen angus ve limuzin türü kurbanlıklar bu yıl ithal edilmeyecek.

Bu yıl yerli kurban eti yiyeceğiz
21 Eylül 2012 - 15:16

Bu Kurban Bayramı için yeterli sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvan olduğunu söyleyen Et Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, "EBK, 2012 yılında kurbanlık ithalatı yapmayacak.



Trakya`da da Anadolu`da da bir baş dahi kurbanlık hayvan satışımız olmayacaktır." dedi.

Türkiye`de her yıl yaklaşık 650 bin büyükbaş ve 2 milyon 500 bin küçükbaş kurban kesiliyor. Son iki yıldır Türkiye`de yerli kurbanlık sayısında düşüş yaşandığı için bu talep karşılanamıyordu.



Bakanlık, et fiyatlarında dengeyi sağlamak için ilk defa 2010`da başta angus ırkı olmak üzere şap hastalığı olmayan Avustralya, Uruguay, Meksika, Bulgaristan, Macaristan, Estonya, Litvanya ve Avusturya gibi ülkelerden hayvan getiriyordu. Bu durum yerli üreticilerin tepkisini çekti.

Bu süreçte yurtdışından getirilen ve huysuzluklarıyla bilinen angus ırkı kurbanlıklar kurban pazarlarını adeta birbirine kattı, anguslarla zabıtalar arasında ara sokaklarda ve metrobüs yolunda saatler süren kovalamacalar yaşandı. Hal böyle olunca bakanlık 2011 yılında daha uysal ırk olan limuzin türü kurbanlık ithal etmeyi tercih etti.



Bakanlık 2 yıldır devam eden çalışma yürüttü

Bakanlığın 2 yıldır süren yerli üreticiyi destekleme politikası meyvelerini bu yıl vermeye başladı. Yerli kurbanlık sayısı ülkenin kurbanlık ihtiyacını karşılayacak sayının da üstüne çıktı.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın resmi verilerine göre bu sene 1 milyon 55 bin büyükbaş ve 2 milyon 800 bin küçükbaş yerli kurbanlık bulunuyor. Bunun üzerine yurtdışından kurbanlık ithalinden vazgeçildi.



Bu yıl pazarlarda yerli kurbanlıklar boy gösterecek. Ancak bakanlık dışında özel firmalar da yurtdışından kurbanlık hayvan ithal ettiği için İstanbul`un Avrupa yakasından ve Trakya genelinde az da olsa ithal kurbanlık satışının olması bekleniyor.

Bu yıl Anadolu`da yem, ot ve saman fiyatlarının yüksek olmasının kurbanlık fiyatlarını etkilemeyeceği belirtiliyor.



Kurbanlık fiyatlarında vatandaşın aleyhine bir artış beklenmediğini dile getiren Et Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, EBK`nın yem sıkıntısı olan illerde kombinası olmamasına rağmen hizmet alımıyla kesime başladığını ve hiçbir çiftçiyi kapıdan geri çevirmeyeceklerini belirtti. Ulubaş, bu konuda çiftçilerin endişelenmemesi gerektiğini, sürekli düzenli alım yapacaklarını söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum