SÜLEYMANİYE DÖNÜŞÜM PROJESİ VİDEO

SÜLEYMANİYE DÖNÜŞÜM PROJESİ VİDEO ANLATIMDiar Süleymaniye Gayrimenkul A.Ş ile Kuzu İnşaat, Süleymaniye Yenileme Alanı projesi adı verilen Proje alanındaki mahalleler Süleymaniye, Yavuz Sinan mah. Sarıdemir mah. Hacı kadın mah. Hoca Gıyasettin mah, Molla Hüsrev mah., Demirtaş mah , Kalenderhane , mahallelerinden oluşuyor. Genel olarak Küçükpazar, Vefa, Süleymaniye üçgeni diyebiliriz.

SÜLEYMANİYE DÖNÜŞÜM PROJESİ VİDEO
01 Şubat 2019 - 12:27
Sayın izleyiciler Burası Süleymaniye yenileme proje alanı

Unkapanından Saraçhaneye oradan beyazıt meydanına oradan tahtakaleye uzanan kısaca küçükpazar, vefa, süleymaniye semtlerindeki Süleymaniye mah., Yavuz Sinan mah. Sarıdemir mah. Hacı kadın mah. Hoca Gıyasettin mah, Molla Hüsrev mah., Demirtaş mah , Kalenderhane ,  mahallelerinden oluşuyor.



Burası Bakanlar kurulunun 24/05/2006 Tarih ve 2006/10501 Sayılı kararı ile yenileme alanı ilan edildi.

Fatih ilçemizin tamamı 1982 yılında SİT alanı ilan edildi, Kısaca Süleymaniye proje alanında, dünyada bir benzeri olmayan Osmanlı mimarisi tarihi ahşap konaklar dünya kültür mirası olarak tescillendi.



1960 yıllarda semtin %90 ahşap konaklardan oluşurken 1982 yılında mevcut konakların yarısı kaçak yapılaşma ile betonarmeye dönüşmüştü. 

Süleymaniye camii ve medreselerinde görev yapanlar, Padişahın koruma askerlerinin merkezi ağa kapısının burada olması, şehzadebaşı camii ve külliyesi nedeniyle Devleti aliyenin mümtaz şahsiyetleri buralarda ikamet ediyordu.

1958 den sonrasını iyi bilirim komşularımız devlet erkanı sanatçı siyasetçi çevredeki hal ve sultanhamam gibi iş yerlerinin sahipleriydi.



1970lere gelindiğinde hal kabzımalları apartman kültürünü benimdeyerek Fatih tarafına taşınırken evlerini işçi ve hamallarına tahsis ettiler, Bu bekar evleri semtin kimyasını bozdu, Muhafazakar aileler semtten taşınmaya başladı, bu sıralar ahşap ev kültürü olmayan bekarlar konakların bir bir yanmasına sebep oldular, bu değişim sırasında her yanan konağın yerine kaçak-imarsız olarak betonarme binalar inşa edilerek işyeri yapıldı.

1980 lere gelindiğinde semt tamamen han ve imalat atölyelerine dönüştürüldü, Bu dönemde binaların yanması sıklaştı, 82 Sonrası binasını ahşap yapamayanlar kaçak betonarme yapmaya devam etti.

2006 yılına gelindiğinde ortada tarihi süleymaniye diye bir semt kalmamıştı 733 parselin tahminen 700'ü betonarmeye dönüştürülmüştü.

Süleymaniye Bakanlar kurulunun 24/05/2006 Tarih ve 2006/10501 Sayılı kararı ile yenileme alanı ilan edildi 

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Süleymaniye Camii ve külliyesinin kuzey ve batısında yer alan 102 bin metrekarelik alanda, 733 parsel üzerindeki 5 mahallede 327'si tescilli 707 bina yenilecek denildi. 



Süleymaniye-Vefa-Küçükpazar üçgeninde bu tarihten itibaren parsel toplamaya başlayan İBB-KİPTAŞ, Ve Fatih belediyesi Yıllardır bölgeyi çöküntü alanı haline getirmek için ne gerekiyorsa yaptı. 

Ne hikmetse satın alınan binalarda önlem alınmadı, Bu binaların işgal edilmesine uzun zaman göz yumuldu Adeta barınmaları teşvik edildi

12 yıldır proje alanı Çöp atık toplama alanı, serserilerin, göçmenlerin, kaçakların barınağı haline getirildi. Akşam yatsıdan sonra sokaklarda gezmenin imkânı yoktu. Böyle bir baskıya dayanamayan  semtin son yerlileri doğrudan Kiptaşa yada aracılara evlerini satarak mahalleden ayrılıp gittiler.

Fatih belediyesi,Bu gün yapıldığı şekli ile Vatandaşa parsel bazında yenileme fırsatı vermedi. Maliyeti çok yüksek orjinal ahşap özelliklerde yapılanma dayatıldı, Birçok mülk sahibi bu şartları yerine getiremedi tarihi evler zaman içinde harabeye döndü, yandı yok oldu  

İBB-Kiptaş ve sivil kişilerin M2'si 1300TL'den başladıkları parsel satın alımında %50 sini topladılar bu gün bu fiyat 12.000-18.500TL arasında konuşulduğunu görüyoruz

Mevcut uygulanan projede Parsel değil daire m2 fiyatları 20-30 bin dolar olacağından hiç kuşkumuz yok



Şimdi Süleymaniye'de Yenileme adı altında dönüşüm inşaatları 508 adada başladı.

Biz Kiptaşın bölgede yenileme yapacağını beklerken birden Katarlı bir şirketin 8 mahallenin tamamında dönüşüm projesi başlattığına şahit olduk 



Katarlılarla birlikte Projenin Türkiye ayağındaki bürokratik işler, Personel temini,  tüm izin ve ruhsatların alınması, proje kapsamındaki inşaat işlerinin icra edilmesi ve tamamlanması, yapı kullanma izinlerinin temini ve kat mülkiyeti tapularının çıkarılması amacıyla Kuzu inşaat projeye dahil oldu,  

Diar Süleymaniye

Nisan ayında Al Rayyan Hospitality Gayrimenkul A.Ş adı ile kurulan şirket 2015’te isim değiştirdi ve Diar Süleymaniye Gayrimenkul adını aldı. 532.5 milyon TL’lik sermayesi olan şirketin yönetiminde tamamı Katarlı 5 yönetici var.

Katar’ın en önemli yatırım şirketlerinden Al Rayyan Hospitality’nin Türkiye şübesi Diar Süleymaniye Gayrimenkul firması adı altında Kuzu İnşaat ile bir ortaklığa imza attı.

Projenin 1. etap İnşaat tabelasında 508 Ada 1-2-3-4 parsellerde kentsel yenileme yapılacağı yazıyor, 


YORUMLAR

  • 0 Yorum