Trabzon'un fethini gene kutlayamadık
Fatih Trabzon krallığını 15 Ağustos 1461 Tarihinde feth etti, Biz torunları 61 yıldır Trabzon'un fethini 15 Ağustosta kutlayamaz olduk. 2010 YILINDAN BERİ YOĞUN MÜCADELESİNİ VERDİĞİMİZ "TRABZONUN FETHİ FETİH TARİHİNDE KUTLANSIN MÜCADELEMİZ TUHAF BİR ŞEKİLDE HENÜZ HAYATA GEÇMEDİ Bütün Dünya biliyor ki Trabzon'un fethi 15 ağustos 1461 tarihidir.
Sumela manastırının Meryem Ana ile hiçbir illiyet bağı olmamasına rağmen neden Sumela?, Neden Müslüman Türkler Fethi 15 Ağustosta kutlayamıyor?
.jpg)
5 yıldır restorasyonda olan Sumela manastırı bu yıl ziyaret açıldı, Pandemi nedeniyle, Katılımın kısıtlı olduğu bu yılki ayinde Patrik Bartholomeos ayininde şhow yaptı. Sumela'ya TS maskesi ile geldi, ve Trabzonspor'un Yunanlı futbolcusu Anastasios Bakasetas eşi de törene katıldı, Kutsal kaseden ekmekli şarap ikram edildi.

PANDEMİ OLMASINA RAĞMEN AYNI KAŞIK İLE KATILIMCILARA EKMEKLİ ŞARAP İKRAM EDİLMESİ ENDİŞEYE SEBEP OLDU
Trabzon'un Fethinin 560. yılını 15 Ağustos tarihinde gene kutlayamadık
Bütün Dünyaki Trabzon Tarihi kitaplarında, İlgili belgelerinde Trabzon'un fethi 15 ĞUSTOS 1461 olarak yazılıdır.
Sadece İsmail Hakkı Uzunçarşılı "Bir Venedik elçisinin mektubunu" baz alarak Fethin 26 Ekim 1461 olarak yazmış.
Burada gözden kaçan bir gerçeği Uzunçarşılı görmek istememiş maalesef.
Trabzon İmparatoru Kral Davit Şehri savaşmadan Fatih Sultan Mehmet han'a teslim etmesinden sonra 26 Ekim 1461 tarihine kadar Trabzonda ikamet ettirildi. (Bu arada çevredeki "teslim olmayan vilayetlerdeki" prenslikler teslim alındı)
Trabzon tamamen teslim alındıktan sonra Kral Davit yüklü bir hazinesi ile 26 Ekim 1461 tarihinde İstanbul'a getirildi (Venedik elçisinin mektubundaki; Trabzon teslim edildi dediği tarih budur)
Aslında Trabzon kalesine Devlet-i Aliye bayrağı 15 Ağustos tarihinde çekilmişti.
Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet yıllarında Trabzon'un fethi 15 ağustos tarihlerinde kutlanmasına rağmen 1960 askeri darbesinden sonra Trabzon'un fethi anma törenleri tuhaf bir şekilde 26 ekim tarihinde yapılmaya başlandı, Gerekçesi hiç açıklanmadı!
BU ARADA "BİR MÜZE OLMASI NEDENİYLE" CUMHURİYET YILLARINDA 80 YIL ORTODOKS PAPAZLARIN SUMELADA AYİN YAPMASINA İZİN VERİLMEMİŞTİ, Bu izin ilk defa patrik bartholomeos bu iktidar zamanında verildi.
Bütün tarihi belgeler Grek ve Rus kaynaklarında Fethin 15 Ağustos 1461 olarak açık seçik yazmasına rağmen maalesef 61 yıldır 15 Ağustosta Fetih kutlaması yapamıyoruz.
Fakat bu arada "Manastırın bir müze olmasına rağmen" yönetimler 15 Ağustos tarihlerinde Rum Ortodoks kilisesi tarafından Sumela manastırında "Meryem ana yortusu" adı altınada (Fethe Ağıt) ayinleri yapılmaya devam ediliyor.
2018 Yılında Trabzon B.Ş. Belediyesinin öncülüğünde Trabzon hakkında eserleri olan tarihçilerimizin katılımı ile "Trabzon'un Fethi" sempozyumu gerçekleştirildi.
Burada Oy Birliği ile fetih tarihinin 15 ağustos 1461 olduğunu, Ekim ayı içinde Osmanlının hiç bir zaman savaş yapmadığını ortaya koydular. Trabzon BŞ. Belediye başkanı O.F.Gümrükçüoğlu ve Tarihçi Prof.Dr. KENAN İNAN sempozyumun kapanış konuşmasında fetih tarihinin 26 Ekim değil 15 Ağustos olduğunu açıkladı.
Durumun düzeltilmesi için alınan kararı Ankaraya Türk tarih Kurumuna yolladılar.
Günümüze kadar TTK'dan cevap gelmemiş olacak ki Trabzon valiliği, Trabzon BŞ. Belediyesi Fetih törenlerini gene 26 Ekim tarihinde kutlamaya devam ediyorlar.

BARTHOLOMEOS KONUŞMASI
'Sümela Manastırı sadece tarihi ve turistik bir ziyaret yeri değildir'
Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin sonunda yaptığı konuşmada, Sümela Manastırı'nda yeniden buluştukları için şükrettiklerini söyledi.
Sümela Manastırı'nın sadece tarihi ve turistik bir ziyaret yeri olmadığını ifade eden Bartholomeos, "Meryem Αna'mızın Maçka'daki evinde dualarımızı ve niyazlarımızı arz ettik. Ülkemizi, bölgemizi, toplumlarımızı her türlü tehlikeden azat etmesi için ona haykırdık, pandemiden, sel ve yangınlardan zarar görenlerin iyileşmesi için şifasını diledik." dedi.
Bartholomeos, yaşanan afetlerde zarar görenlere "geçmiş olsun" dileklerini ileterek, "Asırlardan beri bu sarp kayalıkta dimdik duran Sümela Meryem Ana Manastırı, yalnız tarihi ve turistik bir ziyaret yeri değil, tüm bunların da ötesinde hepimizi birleştiren önemli kutsal bir mekandır." diye konuştu.
Hazreti Meryem'in, İslam alemi için de çok önemli bir konuma sahip olduğuna işaret eden Bartholomeos, Hristiyanlar için Meryem Ana'nın kutsiyetinin tartışılmaz mahiyette olduğunu vurguladı.
Bartholomeos, dini inançlarına göre, 15 Ağustos tarihinin Meryem Ana'nın göğe yükselişi, cennete intikal ettiği gün olarak bütün dünyada anıldığını ve kutlandığının altını çizerek, şöyle devam etti:
"Bundan dolayıdır ki her yıl 15 Ağustos'ta Sümela'ya heyecanla gelmeyi, ayin düzenlemeyi ve dua etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.
90 yıllık bir kopukluktan sonra, bizlere bu imkanı ilk kez 2010 yılında sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a tekrar teşekkürlerimizi ifade ederken, son 6 yıl boyunca ciddi bir restorasyona tabi tutularak bu tarihi manastırın daha nice asırlar var olmasını garanti eden, bilinmeyen bazı bölümlerini tespit ederek freskleri restore eden, kayma tehlikesi gösteren büyük kayaları zor şartlar altında sabitleştiren ve yaz kış demeden yoğun bir şekilde çalışan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine, ilgili müdürlüklere, burada çalışan uzman bilim insanları ve ustalara Ortodoks dünyası ve patrikhanemiz adına şükranlarımızı ifade ederiz."
Ayin ile manastırın kurulmasında ve muhafaza edilmesinde asırlarca emek verenlerin ruhlarına rahmet dilemeye geldiklerini anlatan Bartholomeos, şunları kaydetti:
"Bu yıl yüzleştiğimiz çevre felaketlerinin, sellerin, yangınların ve pandeminin yarattığı acıların ve kayıpların bir daha yaşanmaması adına merhamet dilemeye geldik. Toplumlar arasında barış ve huzurun, sevgi ve bolluğun tesisi için dua etmeye geldik. Temenni ederiz ki tüm dualarımız kabul görsün ve Meryem Ana'mızın bereketi ve inayeti ile seneye tekrar hep birlikte daha büyük bir dayanışma ve coşku ile yine burada yüce Allah buluşmamızı nasip etsin." dedi.

15 AĞUSTOS 2021 TARİHİNDE SUMELA MANASTIRINDA PATRİK BARTHOLOMEOS AYİNİ

15 AĞUSTOS 2021 TARİHİNDE SUMELA MANASTIRINDA PATRİK BARTHOLOMEOS AYİNİ

15 AĞUSTOS 2021 TARİHİNDE SUMELA MANASTIRINDA PATRİK BARTHOLOMEOS AYİNİ

15 AĞUSTOS 2021 TARİHİNDE SUMELA MANASTIRINDA PATRİK BARTHOLOMEOS AYİNİ

15 AĞUSTOS 2021 TARİHİNDE SUMELA MANASTIRINDA PATRİK BARTHOLOMEOS AYİNE TS MASKESİ İLE GELMESİ SOSYAL MEDYADA TEPKİLERE SEBEP OLDU.
Bartholomeos bu şekilde Trabzonluların gazını almayı amaçladı lakin oldukça da tepkilere sebep oldu.

Trabzonspor'un Yunanlı futbolcusu Anastasios Bakasetas eşi de törene katıldı, Kutsal kaseden şarap ikram edildi.
PANDEMİ OLMASINA RAĞMEN AYNI KAŞIK İLE KATILIMCILARA EKMEKLİ ŞARAP İKRAM EDİLMESİ ENDİŞEYE SEBEP OLDU

BEŞ YILDIR DEVAM EDEN VE 15 AĞUSTOS 2021 TARİHİNDE RESTORASYONUN 1. BÖLÜMÜ BİTEN SUMELA MANASTIRINDA PATRİK BARTHOLOMEOS AYİNİ
YORUMLAR