Abdullah Gözaydın

Abdullah Gözaydın

Fatih'in Demokratik Geleceği
fatihten@gmail.com

Gözaydın Sülalesi ve 1. Dünya savaşı

22 Ocak 2020 - 22:37

Türk Dil Kurumu

DERLEME SÖZLÜĞÜ (TÜRKİYE TÜRKÇESİ AĞIZLARI SÖZLÜĞÜ)

Tirin; Sağlam, Koz; Ceviz

Gözaydın ailesinin lakabı; Tirinkoz 

Anlamı:  Sağlam Ceviz, Çetin Ceviz, 

Sülalece Alimi, Zalimi ile Merhametliyiz, Duygusalız, Kibar ve Saygılıyız, Utanılacak birşey  yapmak pek mümkün değildir, Hayalıyız...

Sülalenin En Serserisi benim...

Dedem Hasan Efendi Of ve Süleymaniye medreselerinde yetişmiş, Askeriyede Moral subayı olarak görevliydi, İki kardeşiyle katıldığı Çanakkale savaşında köy kasaba gezerek verdiği vaaz ve sohbetlerle cepheye asker topluyordu. 

Savaş sırası 1916 Rus işgalinde ailesine telgraf çekerek Of'tan Çorum Sungurluya muhacirliğe çıkmalarını istemişti, Savaştan sonra kendiside Sungurluya geldi. Üzümlü köyünde ikamet ediyorlardı, Caminin yanına bir bina yaparak hemen medrese eğitimi vermeye başladı, Beş- on yıl sonra Sungurlu Ulucami medresinde ders vermeye devam etti, Geçimi için medresenin arkasındaki çarşıda Kumaş ticareti yapıyordu. 

D:1871- Ö:1939 yılında Sungurlu'da vefat etti, Karşıyaka şehitliği mezarlığında İlk torununun kabri yanında toprağa verildi.

Hasan efendinin ölümünden sonra ailesi Of'a döndü.

Hasan efendinin Kardeşi İbrahim hakkında sağlam bir bilgimiz yoktu 2019 yılında Savunma bakanlığındaki, 1918 Kut-Ul Amare cephesinde, Felahiye savaşı şehit defterinde kaydı çıktı. kardeşleri Çanakkale savaşına katılırken İbrahim efendi Bağdat cephesine İngilizlere karşı savaşmaya gitmiş olduğunu yeni öğrendik.





Hasan efendi Kardeşleri Abdullah D:1881-Ö:1916 ve Mehmet D:1879-Ö:1918 ile birlikte Çanakkale savaşına katılmış, Abdullah ve Mehmet Geliboluda kalırken kendisi Ege bölgesinde köy-kasaba gezerek asker toplamakla görevlendirilmişti.

Savaş sonrasında Hasan efendi kardeşlerini aramış bulamamıştı.

Çanakkale savaşlarında şehit olduklarını kabul ettik, Fakat resmi bir kayıt bilgimiz maalesef henüz yok. Çanakkale savaşları şehit defterleri tercüme edildiğinde Ölüm kayıtlarının çıkacağını umuyoruz, Çünkü ölüm bilgileri Of nüfus kayıtlarına devletin gönderdiği bilgilerle eklenmiştir.

Ailemiz 1. Dünya savaşlarında büyük kayıplar vermiş, Bedeller ödemiştir. 

Allah bütün şehitlerimizin gazalarını kabul ve mübarek eylesin