Abdullah Gözaydın

Abdullah Gözaydın

Fatih'in Demokratik Geleceği
fatihten@gmail.com

Kan damarlarımızın uzunluğu

04 Temmuz 2015 - 15:14


Yetişkin Vücudundaki damarların uzunluğu ne kadar?

İnsan vücudundaki  damarlarımızın uzunluğu kaç km’dir?

Vücudumuzdaki kan damarlarının Dünyanın etrafını kaç kere dönüdüğünü biliyormusunuz?

 

Dünyamızın ekvatoral çevresi bilindiği üzere 40,075 kilometre, meridional çevre uzunluğu ise 40,007 kilometredir. Ek bilgi olarak; Dünya’mızın toplam yüzölçümü 509.200.000 km2’dir. Dünyamızın yüzde 70’ini oluşturan denizlerimizin yüzölçümü 360.600.000 km2 iken arta kalan yüzde 30’luk dilimi oluşturan karalarımızın toplam yüzölçümü ise 148.600.000 km2’dir. Dünyanın çevre uzunluğunu öğrendiğimize göre bakalım insan vücudunun damar uzunlukları ne kadarmış.

 



 

Vücudumuzda 5 çeşit kan damarı bulunuyor. Bu damarları şöyle sıralayalım:

 

●Arterler: Atardamarlar

 

●Arteriyoller: Atardamarcıklar

 

●Kılcal damarlar: En küçük kan damarları

 

●Venüller: Toplardamarcıklar

 

●Venler: Toplardamarlar

 

Bu damar çeşitleri içinde yer alan Arterler/Atardamarlar ve Venler/Toplardamarlar ikiye ayrılır ancak konumuzla ilgisi olmadığı için onlara girmeyeceğiz.

 

Vücudumuzdaki tüm bu kan damarlarının içinde en küçük olan kılcal damarlar veya kapiler, vücudumuzdaki atardamarlar ile toplardamarları birleştirirler. Bu yüzden vücudumuzda bulunan en uzun damar (ard arda birleştirildiğini var sayarsak) kılcal kan damarlarımızdır. Ortalama bir insan vücudundaki kılcal damarların toplam uzunluğu ise yaklaşık olarak 40.000 km’dir. Kaynak: Wikipedia Kılcal damarlar

 

Dünyanın ortalama çevre uzunluğunu 40.000 kilometre olarak kabul edersek, sadece kılcal damarlarımızın uzunluğunun Dünyayı bir kere saracağının gerçek olduğunu öğreniyoruz. Ancak tabi ki saymadığımız diğer damar çeşitlerininde oldukça hatırı sayılır bir uzunluğu var. Bunlara tek tek girip yazıyı uzun ve sıkıcı bir hale getirmeden, bilgiyi az ve öz olarak vermek gerekirse; erişkin bir insanın vücudundaki diğer kan damarlarının toplam uzunluğu yaklaşık olarak 60.000 kilometre kadardır. Yani erişkin bir insanın sahip olduğu toplam kan damarları uzunluğu yaklaşık olarak 100.000 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. Kaynak: Wikipedia Kan damarları

 

Bu bilgiler ışındığında insan vücudundaki damarların uzunluğu (ard arda birleştirildiğini var sayarsak) tam olarak 2,5 kere dünyayı sardığı ve bu bilgilerin doğru olduğu ortaya çıkıyor.