BELEDİYEDEN YAKIN TARİHİMİZDEKİ İHANETE HİZMET

    İstanbul Büyükşehir belediyemiz,1994 yılında Fener patrikhanesinin bulunduğu "Sadrazam Ali paşa caddesi"nin adını Dr.Sadık Ahmet caddesi olarak değiştirdi,
     Elbetteki Dr. Sadık Ahmet tarihi kişiliği ile çok önemlidir, Fakat caddeye isminin verildiği Sadrazam Ali paşa ve Patrikhane açısından misyonu tarihi önemi açısından unutulmaması gereken bir şahsiyettir.
      Cumhuriyetin ilk yıllarında bu caddeye tesadüfen bu isim verilmemiştir, Bilhassa M.K.Atatürk Nutukta patrikhaneyi 
(mavri mira, İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde patrik vekilinin başkanlığında kurulmuş ve Bizans İmparatorluğu’nu batı’nın desteği ile canlandırmayı amaç edinmiştir.)
merkezi olarak vurgulamıştır,  bu caddeye bu adı  M.K.Atatürk vermiştir.Tarih bilmez yöneticilerimiz,"Sadrazam Ali paşa"nın siyasi ve tarihi önemini bilmeden yaptıkları işe bak,

      Bu isim değişikliği teklifi önceleri Fatih belediye başkanı Sayın Sadettin Tantan'ın belediye başkanlığı zamanında gündeme geldi, Tarihi bilgi ve tecrübesi ile Sayın S.Tantan bu değişikliği onaylamayarak uygulanmasına fırsat vermedi. ezeli niyetlerinde ısrarcı olan patrikhane bir yolunu bulup günümüz belediyesini bu konuda ikna ederek maalesef caddenin adını değiştirdi. şimdi artık caddenin başındaki tabelada Dr.Sadık Ahmet caddesi yazmaktadır.

      Konunun önemini bilmeyenler için "Sadrazam Ali paşa" ve Patrikhane konusunu açalım.
      Sadrazam Benderli Ali Paşa II. Mahmut saltanatında 26 Mart 1821 - 30 Nisan 1821 tarihleri arasında bir ay üç gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.
      Yeni sadrazam gelenek olan hil'atları giydikten sonra, birkaç gün önce padişah sarayının suyunu zehirlemek, Demirkapı'da suyolcuların oturdukları kale burcuna mazgallar açmak gibi suçlarla itham edilerek hapsedilen üç Rum suyolcuyu idam ile işe başlamıştır.
      Tarihte Mora isyanı olarak geçen Yunan ayaklanması'nı gizlice desteklediği gerekçesi ile 22 Nisan 1821'de Fener Patriği Grigoryos'un asılmasına ferman buyurmuştur.
        Peşinden aynı ihanet içinde oldukları tespit edilen Kayseri, Edremit, ve Tarabya metropolitleri dahi Balık pazarında ve Kaşıkçılar hanı önünde ve Parmakkapı'da idam edildiler.

Bu şekilde balkanların kaynadığı bir ortamda sadrazam olan Ali paşa fitneyi kökünden kazımanın yolunu böyle buldu,
         Patrikhane batı devletlerinden büyük destek alıyordu. ayrıca Ali Paşa aleyhine komplolar içinde olan  Halet fendi  padişah 2. Mahmut'a baskı yaparak, Ali Paşanın azlini istemişler,padişah 2. Mahmut baskılara dayanamayarak  bu irade sonrasında 30 Nisan 1821'de görevden uzaklaştırılarak sürülmüş ve idam edilmiştir. Tarihte padişah emri ile asılan 44. ve yine asılan sonuncu sadrazamdır.

   
 S.Akşin'e göre, Benderli gelip sadarete oturunca, kötülüklerin (herhalde başta Yunan gailesi) kökeninde Mehmet Sait Halet Efendi'nin bulunduğu kanısına ulaştı ve Sultan Mahmut'a onun idamını önerdi. Sultan Mahmut "düşünelim" dediyse de o akşam Halet Efendi kendisiyle görüştüğü için, ertesi gün Halet yerine Benderli'nin azil, sürgün ve sonra da idamı için irade çıktı (30 Nisan 1821). Fiili sadareti böylece 9 gün sürmüş oldu. Sicill-i Osmani'ye göre 9 Receb 1236'da (12 nisan 1821) azledilerek Rodos'a sürülmüş ve orada vefat etmiştir. Cenazesi Karacaahmet'e defnedildi.
 Patrikhanenin kışkırtmaları sonucu batı ve Rus donanmaları The Navarin Deniz Savaşı, Ekim 1827, Osmanlı'nın Yunanistan üzerindeki yönetim etkisini sonlandırdı.
     
 
    Bu gün yapılan bu iş sanıldığı kadar basit değildir, 186 yıldır bu idam kararlarını kabul etmeyerek, patriklerinin asıldığı bu kapıda en büyük Türk yöneticileri asılıncaya kadar açılmayacaktır diyerek, tarihi bilgi ile bilinen ve adına KİN kapısı denen patrikhane ana giriş kapısı halen kullanılmayarak , patrikhaneye hizmetliler kapısından girilmektedir.
      Her fırsatta Türkiye'yi ataları gibi batıya jurnalleyen patrik, kendileri için kutsal yemin saydıkları Ali paşa intikamının gereğini 186 yıl sonra bir nebze yaşamaktadırlar, Bu kin kapısı açılmadığı sürece patrikhane ve patriklerle görüşmenin fayda getirmeyeceğine inanıyoruz,

      Ülkemiz kanunlarına göre bir imamdan fazla yetkisi olmayan bu zevatın batı tarafından devlet başkanı sıfatı ile anılmasını, her fırsatta ülkemiz aleyhine demeçler vermesini, Bizans kıralı havalarına girmesini, Bizans forsu kullanmasını kabul etmiyoruz, kanunların bu zevata  eşit uygulanmasını istiyoruz.

       Batı şovenlerinin 180 yıl geçmesine rağmen kinlerinin gereğini yaptırmak adına ortaya koydukları istikrarı bizde devlet adına koltuk işgal edenlerden haklı olarak bekliyoruz.

 Son yıllarda ülkemizi ziyaret eden papanın istekleri arasında bulunan bu istek kabul görmüş caddenin adı değiştirilmiş, böylece Rum Mavri Mira ideallerine hizmet edilmiştir. biz semt sakinleri olarak yakın tarihimizde önemli mihenk taşlarından olan ve patrikhane tarafından bu kadar ciddiye alınan bir konuyu bizde ciddiye alıyor, caddenin isminin iade edilmesini istiyoruz.AŞAĞIDA FENER PATRİKHANESİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİLERİ VİDEO VE SAYFA OLARAK BULABİLİRSİNİZ

Behlül Dane fatihten@gmail.com  kasım 1995

Alt sayfalar:
Sadrazam Alipaşa caddesi ve Patrikhaneden video görüntüleri
Sadrazam Benderli Ali Paşa
Mora isyanı
The Navarin Deniz Savaşı,
Halet fendi
Dr.Sadık Ahmet
Patrikhane tarihi

SİZDEN GELENLER

Adı Soyadı : vatandaş İsmail
gönderen : funhouse70@mynet.com
Konu :
Açıklama : Ne zamandan beri cadde isimlerini ilçe belediyesi değiştiriyor? Sakın ibb değiştirmiş olmasın.
Adam gibi araştırıp yazın ulan:)  Adama kafayı yedirmeyim.


Evet, siz kafayı yemiş gibisiniz, Allah şifa versin.
ben habere Fatih belediyesi yazmadım
"belediyemizden" yazdım neden İBB yazmadığıma gelince izah edeyim
bu isim değiştirme kararı İBB meclisinde 1994 yılında alındı, fatih belediyesine bildirildi, sağ olsun Sadettin Tantan uygulamadı, ardından gelen Eşref Albayrak ta uygulamadı, gider ayak M.Demir'in uygulaması bizleri ve Türk milletini rahatsız etmiştir
neden rahatsız olduğumuzun gerekçelerini de yazdık
şimdi anlamış olmalısınız,
eğer belediyeden biriyseniz gidin o tabelayı diğer başkanların yaptığı gibi indirin ve eski isme dönülmesi için İBB ye baskı yapın
eğer bu olmazsa büyük bir katılımla o tabela altında ulusal basının davetli olduğu bir organizasyonla bir siyasi kurum tarafından sökülerek yerine sadrazam ali paşa caddesi yazan tabela asılacaktır, bu hata düzelene kadar bu böyle devam edecektir
halkın indinde Rahmetli dr. sadık Ahmet ile sadrazam ali paşayı mukayese edilmesine ortam hazırlamak ayıptır, ali paşa devlet içindeki fitnelerce şehit edilmiş,dr. sadık Ahmet trafik kazasında ölen bir milletvekilidir.
ikisi de ülkesine hizmet eden vatansever insanlardır ama mukayese edilmemelidir
dr. sadık Ahmet'in isminin yaşatılması için İstanbul'da çok cadde vardır, lütfen oraları seçin,
yazımda halkı bilinçlendirmek için gereken tarihi araştırmayı da yayınlıyorum zaten
sizlere de sağlık ve mutlu yarınlar dilerim
Moderatör:Behlûl Dane
E-Mail: fatihten@gmail.com