Ermeni eski okul binası Fatih belediyesi tarafından onarılıyor

Fatih belediye meclisinde 7 Şubat 2014 Cuma günü oturumunda Fatih ilçemiz Balat Mahallemizde bulunan Ermeni cemaat vakfına ait olan Khorenyan İlkokulu erstorasyon projesinin Fatih belediyesi tarafından yapılması kararı geçirildi.

Bu ilkokul binası 1925 yılındaki yangında tamamen harap olmuştu.

Ermeni cemaat Vakfı burayı kiraya vermiş uzun yıllardır sıvı sabun imalathanesi olarak kullanılıyordu.

Günümüzde boşaltılan bina parseli çevresindeki "1925 yılındaki" Yangın ile yok olan Ruhban okulu alanı ve Ermeni mezarlığı alanı boşaltıldı.

 

Uzun yıllar Mehtap yazlık sineması olarak hizmet veren ruhban okulu alanı sonradan otopark olarak işletiliyordu, Şimdi otapark işletmesi alanı terk ettiğini gördük.

 

Fatih belediye meclis üyeleri CHP'den Soner Özimer, Saadet partisinden Av. Tevfik Dağ meclisten yeterli bilgi verilmeden geçirilen bu kararla kimlere Fatih halkının parasını feda ediyoruz anlayamadık, Burada otel yapılacağı duyumlarını alıyoruz, bu doğrumu, Yapılacak Plan ve imar masrafları Ermeni vakfı içinmi yapılıyor, Yoksa işletmeci şahıslar içinmi yapılıyor öğrenemedik diye itiraz eden Tevfik Dağ pazartesi günü verdiği soru önergesine cevap verilmeden bu teklifin meclise gelmemesi gerektiğini hatırlatması üzerine meclis Başkanı Yahya Atıcı; Meclisimizin bir çalışma prensibi var, Bu güne yetişmemiş olması bu prosüdürden kaynaklanıyor, bu bizi bağlamıyor, biz kararımızı alırız şeklindeki itirazına Tevfik Dağ uygulamanın yanlış olduğunu bu nedenle öneriye ret oyu verdiğini beyan etti. 

İlgili konu hakkındaki meclis oturum video görüntüleri aşağıdadır.

 

Fatih Belediyesi CHP Meclisi Üyeleri Soner Özimer ve Saadet Partisi Meclis üyesi Tevik Dağ'ın sözlü önergeleri 7 Şubat 2014 Cuma

 

KHORENYAN ERMENİ İLKOKULU

 

Khorenyan İlkokulu, 1831'de Surp Hıreşdagabed Ermeni Kilisesi'nin yanındaki taş binada eğitim-öğretime açılmıştır. İlk yıllarda 80 olan öğrenci sayısı, 1920'lerde köylerden İstanbul'a gelen yetim kız çocuklarla birlikte 550'ye yükselir. 1925'te çıkan yangının ardından, okul, faaliyetine bir süre kilisenin bahçesindeki ruhban okulunun ahşap binasında devam eder. 

 

Yanan ve boşaltılan okul binası ise şahıslara kiralanır ve tütün fabrikası olarak kullanılmaya başlar. 

1990'ların sonunda, bu bina sabun fabrikası olarak kullanılmaktaydı. 'Küçük Khorenyan' olarak anılan ruhban okulu ise, 1940'larda Balat ve çevresinde yaşayan Ermenilerin başka semtlere taşınması nedeniyle öğrenci kaybetmeye başlamış, 1976-77 eğitim-öğretim yılında öğrenci sayısının dörde düşmesi sonucunda faaliyetine son vermiştir. 

Okulun binası bir süre kimsesiz yaşlılar için barınak olarak kullanılmış, Nisan 1994'te çıkan yangınla yok olmuştur.130 (TK 333)

 

BALAT SURP HIREŞDAGABED ERMENİ KİLİSESİ, KHORENYAN MEKTEBİ VE MEZARLIĞI VAKFI

Balat Ayvansaray Mahallesi, Kamış Sokak'ta bulunan Surp Hıreşdagabed Kilisesi, 17. yüzyıl başlarında terk edilen Ayia Strati Rum Ortodoks Kilisesi'nin 1627'de (bazı tarihçilere göre ise 1635'te) Ermenilere verilmesiyle kurulmuştur. 

Sunağın arkasındaki kitabeye göre, kilise 1628 yılında onarımdan geçmiştir. 1729'daki Balat yangınında harap hale gelen ahşap kilise binası bir kez daha onarımdan geçirilir, 1831'de ise kâgir olarak yeniden yapılmak üzere yıkılır ve 1835'te ibadete açılır.128 Kilise, 1835'teki haliyle günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.



 

http://www.istanbulermenivakiflari.org/tr/istanbul-ermeni-vakiflari/vakif-listesi/balat-surp-hiresdagabed-ermeni-kilisesi-khorenyan-mektebi-ve-mezarligi-vakfi/21

 

Fatih Belediyesi CHP Meclisi Üyeleri Soner Özimer ve Saadet Partisi Meclis üyesi Tevik Dağ'ın sözlü önergeleri 7 Şubat 2014 Cuma günlü otorumdan görünümler