Kentsel Dönüşüm Rantçıları MÜTEAHHİTLER Oldu
5366 yenileme ve 6306 sayılı Afet yasaları uygulanırken 2-3 misli imar müsaadesi verilerek şehirde yaşamsal alanlar yok ediliyor. Bu çarpık kentlerin sorumluları Belediyeler ve müteahhitlerdir. Kendi suçlarını örterken bile rant devşirerek masum mülk sahiplerini 2. defa mağdur ediyorlar. Şehir planları aynen korunurken yapılaşma yoğunluğu kaç çıkılması ile yapılıyor, Nüfus ikiye katlanıyor, Yol, Yeşil alan, Altyapı bu kalabalığı nasıl kaldıracak sorulmuyor
İBB meclisinde Ahmet Temurlenk verdiği soru önergesinde bu Rant kıyağının hesabını sorarken CHP'li belediyelerinde Aynen Akp belediyelerinin gittiği yoldan gittiğini, Parti ayırmaksızın yapılan dönüşümlerde (Fatih ilçesindeki uygulamalar Dahil) nüfus yoğunluğu oluşturuluyor.
Şehir zaten yoğun nüfus baskısı ile yaşanmaz hale gelmiş, bu kaosu ikiye katlayarak insanlık suçu işlendiğini bu belediyelere kim hatırlatarak dur diyecek.
Vatandaş çıkmazda, Daha 15-20 sene evvel satın aldığı ruhsatlı imarlı binası için depreme dayanıksız raporu verilmiş, Betonun yarı ömrü 50 yıl olmasına rağmen 20 yılda ömrünü tamamladığı iddia edilen durumda Bu binaya ruhsat vererek denetleyen sonuçta iskan veren belediye kendini ne zaman suçlayacak?
Malzemeden çalınarak çürük bina yaparak vatandaşa satan müteaahidin yakasına kim yapışacak.
Şimdi Afet yasası gereği yeniden yapılan binalarda aynı eski duyarsızlık sergilenmediğini kim ortaya koyacak?
Not: Yapı Denetimin bu görevi üstlendiğini söyleyenler, Eğer samimiyseler ancak kendilerini aldatmış oluyorlar. Yapı denetim sektöründe kiralık diploma ile atılan imzaları devletin görmesi için yeni bir 17 Ağustos olmasını bekleyeceğiz demektir.
Şimdi CHP Meclis üyesi Ahmet Temurlenk olayın nüfus gerçeğini ortaya koyarak aynı ada parselde yukarı çıkmaların engellenmesini istiyor, Haklıdır. Fakat zaten fakir olan dönüşüm semtlerinin mukim vatandaşları kendi binalarını tekrar satın alırken parayı nereden bulacak.
Bir betonarme bina 15-20 yılda çürüğe ayrılıyorsa devletin burada bir bedel ödemesi gerekmiyor mu? Görevini ilmi ve teknik olarak yapmayan Devlet erkanı ve müteahhitlerin bir bedel ödemesi gerekmiyor mu?
BİZ ŞİMDİLİK BU KADAR SORARAK AŞAĞIDA CHP'Lİ AHMET TEMURLENK'IN SORU ÖNERGESİNİ PAYLAŞIYORUZ
CHP İBB Meclis Üyesi Ahmet Temurlenk hazırladığı yazılı soru önergesi ile konuyu İBB Meclis gündemine taşıdı ve Başkan Topbaş’a sorular sordu.
İşte Şehir Cinayetleri: “Kentsel dönüşümde formül; Ver müteahhitte iki misli yoğunlukla dönüşsün, altyapı ve trafik ne olacak? Boş ver!”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki “Kentsel dönüşümde basit bir formül işliyor; Ver müteahhitte iki misli yoğunlukla dönüşsün. Her yerde inşaat yoğunluğu iki misline çıkıyor. O bölgenin alt yapısı, trafiği iki kat yoğunluğu kaldırır mı, kaldırmaz mı? Hesaplanmıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, paralel belediye meclisi gibi çalışmıştır, yoğunluk getiren onlarca plan yapılmıştır. Gerekli denetimler yapılmaz ise şehir cinayetleri sürecek”dedi, CHP İBB Meclis Üyesi Ahmet Temurlenk hazırladığı yazılı soru önergesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki gazeteye verdiği demeçleri İBB Meclis gündemine taşıdı ve Başkan Topbaş’a şu soruları sordu: “Bu şehir cinayetlerini işleyen kimlerdir? Bunların hakkında soruşturma yapılmış mıdır? Son 2,5 yılda kaç adet plan tadilatı yapılmıştır? Sayın Bakanın söylediğine göre birileri çok büyük rantlar sağlamıştır. Bu rantı alan inşaat şirketleri hangileridir? Boşaltılan Askeri Alanların yeşil alan olarak değerlendirilmeyeceğini beyan eden Sayın Bakanın sözlerini Büyükşehir Belediyesi sahiplenecek mi?”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi 2016 yılı Eylül ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri Ahmet Temurlenk ve Ülkü Koçar imzaları ile meclis başkanlığına sunulan ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen önerge:
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR MECLİS BAŞKANLIĞINA
Konu: Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin gazeteye verdiği demeçler hakkında.
18 Ağustos 2016 tarihinde Hürriyet gazetesinin Ankara bürosunu ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki gazeteye verdiği demeçte; “Belediyelerin mali yönden Sayıştay, idari işlemler acısından İç İşleri Bakanlığı denetliyor, ama şikâyet olmaması durumunda imar açısından denetleyen yok. Bu bağlamda gerekli denetimler yapılmaz ise şehir cinayetleri sürecek. Son dönemde belediye meclislerine gelen imar plan tadilatı miktarında çok büyük bir artış var. İnsanlar rant peşinde, verilen yoğunluk artışlarıyla şehirlerde adeta cinayet işleniyor. Kentsel dönüşümde basit bir formül işliyor; Ver müteahhitte, iki misli yoğunlukla dönüşsün. Her yerde inşaat yoğunluğu iki misline çıkıyor. O bölgenin alt yapısı, trafiği iki kat yoğunluğu kaldırır mı, kaldırmaz mı? Hesaplanmıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, paralel belediye meclisi gibi çalışmıştır, yoğunluk getiren onlarca plan yapılmıştır” sözlerini sarf etmiştir.
Sayın Bakanın bu açıklamaları doğrultusunda bu sorularımızın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş tarafından cevaplandırılmasını istiyoruz;
1- Bu şehir cinayetlerini işleyen kimlerdir? Bunların hakkında soruşturma yapılmış mıdır?
2- Son 2.5 yılda kaç adet plan tadilatı yapılmıştır?
3- Sayın Bakanın söylediğine göre birileri çok büyük rantlar sağlamıştır. Bu rantı alan inşaat şirketleri hangileridir?
4- Boşaltılan Askeri Alanların yeşil alan olarak değerlendirilmeyeceğini beyan eden Sayın Bakanın sözlerini Büyükşehir Belediyesi sahiplenecek mi?