Üç Cuma Eda Etmeyenler
Üç Cuma'yı "Mazeretsiz" Terk edenin Cenaze namazı Kılınmaz.. şeklinde Hadisi Şerif. var diyenlere naziredir.
Bu hadisi şerif istismar edilmiştir. Gerçek anlamı makale sonunda zikredilmiştir. zaten bir farzı inkar eden, alaya alan dinden çıkar.
Bizim derdimiz şartları olmayan bir yerde Cuma adında bir ibadeti eda ederken Cumanın farzlarını vaciplerini görmezliğe gelenlere tepkimizdir.
Elbetteki Cuma şartları oluştuğunda mutlaka eda edilmesi gereken bir ibadettir.
Bu gün namaz olarak uygulanan Cuma ibadeti, İslami Cuma ile ne kadar ilgisi vardır?
Günümüzde bu konu daha da can sıkmaya başladı, Kürsülerden, Radyo ve Tv’lerden, Dost sohbetlerinde, Ayaküstü sohbetlerde konu çok sık gündeme geliyor.
Hayatında düzenli namaz kılmayanlar, Cumadan Cumaya camiye gidenler, İş edinip rızk kapısı olduğu için namaz memurluğu yapanlar, Faizle sıkı fıkı iş yapanlar, “Mecburuz” Yalansız iş olmaz diyenler, Hatta Zinadan kaçınmayanlar, Bir yerde et’li bir şey yerken bu etin domuz eti olmasından hiç endişe etmeyenler, Ara sırada olsa içki içen, Ottur günahı yoktur diyenler vs. Liste bitmez….
Gerekçeleri ile Cuma ibadetinin şartlarını anlatmaya başladığım zaman her cümlenin sonunda “AMA”lar la sözümün kesilmesinden bıktım, usandım…
Ülkemizde son 300 yıldır adım adım ibadetlerimiz din yapıldı, İslam dininin İman şartları unutuldu, Bilinmez oldu. Kişiler imansız, Her fırsatta Şirk eylemler, İnançlar içinde Ama ! namazını kılıyor, Orucunu tutuyor, Zekatını 40/1 veriyor, Hacca ve Umreye gidiyor.
Böyle olup birde Osmanlı kıyafeti giyenlerin yanında ağzını açamazsın, Evliyaullah mübarekler, tartışmak ne mümkün, Zındık, Kafir, Münafık ithamları havada uçuşur.
Yapmaktan çekinmediği günahları, şirkleri, İmandan bi haber olmasını hatırlatmaya bile kalkamazsınız, Dinlemez seni, ya seni oradan kovar, Bunu yapamazsa kendisi oradan kaçar…
Üç Cuma “Namazı” eda etmeyenin namazı kılınmaz, Şeklinde bir inanca sahip olanlara burada akaid dersi verecek değilim, zaten anlamazlar, Cemaat anlamazda 150.000 civarındaki Diyanetin Namaz memurları anlar mı zannediyorsunuz?
Gümüzdeki itikad karanlığını tespit edebilmek için Bilhassa ilahiyat bitirmiş Diyanet personelinden, bir mescidinde namaz kıldıran imam, Mevlithan, Kuran Öğreticisi ile tanıştığımda şöyle soru sorarım.
HOCAM SİZE İTİKADEN BİR SORU SORACAĞIM, SİZİN İTİKATTA MEZHEBİNİZ NEDİR, İMAMINIZ KİMDİR?
El Cevap; %80’inden fazlasının cevabı, Hanefi, Numan bin Sabit, İmamı A’zam Ebu Hanefi şeklinde künyesi ile cevap verdiklerine şahit oluyorum.
Bu cevaptan sonra giriyorum konuya; Yer misin yemez misin, kırk katır mı, Kırk satır mı misali? Hak etmiyorlar mı yani..!
Sen imam hatip okumuşsun, 4 yıl ilahiyat fakültesine gitmişsin, İslam Mühendisi olmuşsun! İtikat esaslarını mezhebini bilmiyorsun.
Genelde savunmaları; öğretmediler, Yada cemaat sormaya sormaya unuttuk şeklinde savunma yapanları da gördük.
İslam’ın İman-Şirk esaslarını bilmeyen Bir diyanet görevlisinin cemaate ne öğreteceğini merak bile etmiyorum.
Kuranı Kerim Fatiha ile başlar bu Dua ve anahtardır, her işimize Fatiha ile başlamak gerekir. Sonra Bakara suresi gelir. Bu sure İman şartları ile başlar; Allah’a, Resullere, Kitaplara, Kaza ve kadere, Hayır ve şerrin Allahtan olduğuna dikkat çeker.
Kuranı kerimde Rızkımıza Allah’ın takdiri ile ulaşırız, Takdir edilmeyen hiçbirşeye ulaşamayız denirken Müslüman geçinenler “Çalıştım-Kazandım, Kafamı kullandım kazandım, Şansım varmış kazandım” gibi El-Fazı Küfr içindeler bilmiyorlar.
Bir düşmanla karşılaştıkları zaman “ Aman bize zarar vermesin, Allah belasını versin, Allah kahretsin, Dereye geçinceye kadar mecburum” gibi gerekçelerle zulme seyirci kalmaları karşısında, herşeyi yaratanın Allah cc. Olduğunu düşünmeyişleri, Bilmemeleri İslamın neresinde hoş görülmektedir.
Bu gün bana senin namazın kılınmaz diyemeyen Amma her fırsatta Üç Cumayı kasten kılmayan Şudur-Budur diyenler Cuma ayetinin manasını bildiklerini bile sanmıyorum.
Bir hadisi şeriften yola çıkarak kendi sefilliklerini örttüklerini zannediyorlar.
Cuma suresinde Allah’ın Müslümanlara ne dediğini merak etmiyorlar.
Cuma suresindeki ayet düz mantıkla baktığınızda Bütün Müslümanları kapsamasına rağmen Bu zevat Seferi olduğu zaman Cuma kılmıyor, Kadınlar Cuma kılmıyor bu konuda bir fikirleri de yok
Biraz merak etseler, Seferilere ve Kadınlara neden farz değil işi çözecekler, Ama düşünecek akıl yok ki, hayatları taklidi İman ile bitip gidiyor. Kabul olur mu, Olmaz mı? Allah cc. Bilir.
Cuma’yı namaz olarak belleyenler, ülkemizde genelde 16 rekât namaz kılarlar, Hâlbuki Cumanın namazı 2 rekâttır. İşin esasını bilen diyanet görevlileri Burada eda ettiğimiz ibadet Cuma değildir, kabul olması şüphelidir, Siz mutlaka Zuhr’u Ahir namazını eda edin diyerek ısrar ederler, Önemli bir uyarı Fakat keşke Zuhr’u ahir demese de , Vaktin öğle namazı farzı diyebilseydi, görevini yapmış olacaktı! (Zuhr’u ahir diye bir başka namaz yok, Arapça Öğle namazı demektir)
Ama diyemez, Çünkü cemaat o zaman soracaktı, Hoca Cuma Kıldık, vaktin öğle namazı kılınmaz ki diyeceklerdi, hoca bu itiraza Türkiye’de nasıl cevap verecek? Verdiği gün diyanetle ilişkisi kesilecektir, Sonra geçim derdi. Ya bu Diyanet görevlileri dahi rızkın Allah’ın takdirine inanmıyor galiba, Şüphesiz bir rızk arayışında değiller.
Bazıları da İzinliyken Camiye gelmiyor, Bitişikteki lojmanında kılıyor, Ya Mübarek! Sen cemaat ile eda edilen namazın 27 misli sevabı olduğuna inanmıyor musun?. İmamlık yapma gel cemaate dâhil ol, ama onunda sakıncaları var. Cemaatten Allah rızası için yardım isteyip, Çeşitli kefaret ödemeleriyle toplayıp caminin kenarına İmarsız ruhsatsız bina yaparak içinde İmam-Kayyımın oturması ne kadar hukuki-İslami-Vicdani.
Bir büyük ilin Müftüsüne sordum, Öğretmen kadar maaş alıyorsunuz, öğretmelerin lojmanı yok, Sizlerse yardım ve sadakalarla kendinize lojman yapıyorsunuz! İslam’a göre caiz mi?
kendisi de Oflu olan Müftü; Kıskanıyor musun? Diye karşı soru sordu ve sorumu cevaplandırmadı, Adet olmuş, Cemaat biliyor, itiraz eden yok gibi bahanelerle uygulamayı kafasında nasıl Helalleştirdiği böylece öğrenmiş olduk. Denilecek söz bırakmadı ki!
Bu gün Cuma’yı eda ediyorum diyenler Bilerek bilmeyerek kendilerini kandırıyorlar, vebalini Düşünmeden.
Vakit namazını kılmamak için Ya deli olacaksın, Yada öleceksin; Her hal ve ahvalde vakit namazlarını eda edeceksiniz, İş, yorgunluk, normal yolculuk, mazeret olmayacak hastalık sebebi ile namazı vaktinde kılmayanlar, O namaz geçmiştir. Kaza ile eda ettim borçtan kurtuldum diyenler kendilerini kandırıyorlar. Kur’an ve sünnette kaza namazı yok……!
Kılınan kaza namazları mezhep imamlarının “umulur ki Allah kabul eder” niyetiyle adet olmuştur, Bu günkü gibi, borcun edası anlamında icat edilmemiştir.
Vakit namazları keyfiyetten kılmayan milyonlar Cuma günü camileri dolduruyor, Çıkışta günahları, Kul haklarını silme operasyonu. ver yardımı Kap cennetten bir köşk uyutması ile makbuzsuz yardım.
Balık baştan kokar, Bu ümmetin başı diyanet ve vakıflar müdürlüğü, İslam vakıfları nasıl yağmalanıyorsa, inancımız, ibadetlerimizde yağmalanıyor.
Siz parası olmayana zekât vereceksin, Hacca gideceksin diyebilir misiniz?
İbadetlerin” Olmazsa olmaz” şartları vardır.
Ülkemizde de Cuma ibadetinin şartlarının çoğu yoktur.
Cuma ayeti Mekke’de inmesine rağmen İlk Cuma ibadetinde Resulullah sav. Yoktur. Kuba mescidinde eda edilmiştir. Sonraki Cumaları Resulullah sav. Medine’ye gelince eda ettirmiştir.
Neden?
Çünkü Mekke’de Müslümanlar cemaatle beş vakit namazları Kâbe’de eda ettikleri halde Cuma eda edemezlerdi. Burada Cuma ibadetinin şartları yoktu. Cuma eda edilecek yerde İslam’ın hayata hâkim olması gerekiyor, Hutbe özgürlüğü gerekiyor…
Artık Namaz kılan Cumhurbaşkanlarımız oldu, başbakanlarımız oldu, Hükümet kabine olarak cemaatle namaz kılıyor.
Ama ülkemizde Faiz dünyanın gerçeği, zina hukuken suç değil, İçki-Kumar-Falcılık meşru iş, devlette vergisini alıyor, Domuz kasaplık hayvan, keçi-koyun-dana etini harmanlamak gibi araya domuz etini ilave etmekte suç olmaktan çıkmış, Üretimi hızlı ve ucuz olduğu için.
İslam’da kesin yeri olmayan Yalan kabahat bile değil…
Hileli iş ve mal üretmek haram olduğunu bilen yok…
meşhur din adamları Tv’lerde cennet dağıtırken Kendilerinin kaçak turistik otel yapması suç değil…
DEVEYE SORMUŞLAR BOYNUN NEDEN EĞRİ. EL CEVAP; NEREM DOĞRU Kİ…
Ey mübarek deve, Senin için bunu söyleyenler kendilerine dönüp neden bakmazlar.
Canınızı sıktık, özür dilemiyoruz, Biz bu ummana düştük kendimizi kurtarma mücadelesi veriyoruz, sizi düşünecek halde değiliz, zaten siz talep etmezseniz Allah cc nasip eylemez, Bizim gayretlerimizde fayda vermez.
Her anınızda Allahtan dileyin, Hakkı hakikati anlamayı, yaşamayı talep edin..
Allah cc. Bakın o zaman size ne kapılar açacaktır.
Hayretlerle boynunuz eğilecek Dünyanın nimeti bildikleriniz en süfli işler olarak ilgi alanınızdan çıkacaktır.
Abdullah Gözaydın fatihten@gmail.com
DİPNOT:
Diyanet Vakfi:
Cuma 9: Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.
Cuma 10:Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.
Burada kadınlar, Yolcular ayrımı var mı?
Mevcut uygulamalar Hadisi şeriflerle şekillendiyse o hadisi şerifleri iyi okuyun, Namaz memurlarının yazdıklarını değil.
Günahkarlıkları ile basiretleri kör edilmişlerin değil
vakit namazının hiçbir şartı yok, aklın başındaysa eda edeceksin
Cumanın edası için onlarca şart var Lütfen bunları öğrenin (sahih kaynaklardan)