Fatihin Tarihsel yapısı yok edilmeden ne yapabiliriz

Her gün Fatih yok ediliyor, Gerçek Fatih gidiyor yerine kimliksiz binalar Otel yapılarak Ranta açılıyor. 500 binlerdeki Fatihin nüfusu yakında 100 binlerin altına inecektir, Onlarda biz olmayacağız İlçemiz Turizm+Ticaret+Konaklama alanı olarak planlanıyor

Fatihin Tarihsel yapısı yok edilmeden ne yapabiliriz
15 Kasım 2015 - 12:15

Fatih ilçemiz Osmanlı İmparatorluğuna, Bizans ve Roma imparatorluklarına ev sahipliği yapmış bir tarih kenti açık hava müzesi

 

Tarihte Prost planları ile tarihi kimliği oldukça yok edildi, Tairihi kentle uyumsuz ana yollar açıldı, Bu ana yollar kentin ticari merkez olmasına yol açtı. İlçe Rantın merkezi olunca peşinde imalat sektörünün ilçede yaygınlaşmasına sebep oldu. 

 

İmalat sektörü tarihi ahşap ve Kagir binaları satın alarak atölyelere iş hanlarına dönüştürdü.

 



 

Şimdi Turizm cazibe merkezi olan ilçemizde yoğun Turistik tesis baskısı bu hanların, atölyerin otele dönüşmesine yol açtı

Bu Rant baskısı ilçede büyük dönüşüm projelerinin yapılmasına yol açtı.

 

Fatih belediyemiz ve İBB, TOKİ işbirliği ile ilk girişim Sulukule roman mahallesinde başlatıldı.

 

Sulukulede Mülk sahiplerinden bir iki katlı binaları elli bin ila yüzelli bin lira arasında satın alan kişiler Fatih belediyesi ve TOKİ ile işbirliği yaparak 90 dönümlük sulukulede 800 küsür konut, işyeri inşaatı gerçekleştirdi. Şimdi buradaki bir daire 800.000 ila 1.5000.000 TL arasında müşteri buluyor.

 



 

Olaya parsel bazında bakacak olursak 100M2 bir parseli 100.000TL ile romanlardan satın alınmış olsun , Üzerine 3-6 arası kat yapıldı. Ortalama 4.500.000TL bir rant oluştu, meliyeti 500.000TL değil.

Bu haksızlık Fatih belediyesi, Altınboynuz inşaat işbirliği ile Tarihi Ayvansaray Türk mahallesi, Toklu dede mescidi çevresinde koca bir mahalle Otele, dönüştürüldü.

Buradaki ran 30-40 misli bir rant demektir.

 

Şimdi dönüşüm sırası Süleymaniyede, Acele kamulaştırma ile el koyamadıkları binaların çevresini çöküntü alanına dönüştürdüler, ne kadar bi mekan göçmen varsa buraları işgal etmesini sağladılar, çöp toplayanların mekanı olmasına göz yumdular, Şimdi fatihin kalbi Süleymaniye çölük pislik ev çöküntü alanı halien geldi

Ve Kentsel dönüşümde çöküntü alanı kuralalrı kullanılarak KİPTAŞ'ın hayal ettiği projeleri uygulamaya hazırlanıyorlar.

 



 

Özel mülkiyete yapılan bu saldırılar devam ederken mahkemeler işi zaman yaydı, sonuçta projeler iptal edildi ama mülkler çoktan el değiştirmişti, Dönüşü olmayan bir uygulama halkı mağdur etmişti.

Şimdi Sulukule projesi iptal edildi, Üç mülk sahibi dava açmıştı, onlar iyi bir tazminat alacaklar, dava açmayanlar hiçbir hak iddia edemeyecekler belkide.

 



 

Ayvansaray Türk mahallesindeki uygulama sanıyoruz bütün ilçede uygulanacak, Uygulanabilmesi için yeni yapılan Koruma kurulunu devre dışı bırakan, 2. 3. 'cü derece tescilli sivil mimarlık örneği tarihi ahşap-kagir yapılar yıkılabilecek, İçtima yapılarak Birleştirilecek, Fonksiyon değişikliği ile otele dönüştürülebilecek.

 



 

Bu kafa galip gelirse Fatih çok yakında Dubai gibi oteller şehri haline getirilecek.

Bizler Fatihin Fener, Balat Ayvansaray, Yedikule Samatya, Kumkapı, Gedikpaşa, Kadırga, Cankurtaran gibi semtlerinin doğal yapsının korunması diliyoruz.

Dünyadan ve Fatihten Otantik Turizmi cezbeden uygulamalardan örnekler

 



YORUMLAR

  • 0 Yorum