AKP Mustafa Demir Seçim Kuruluna Şikayet edildi

SP Fatih soruyor; Mustafa Demir’in İlanları Toplatılacak mı?

AKP Mustafa Demir Seçim Kuruluna Şikayet edildi
19 Şubat 2014 - 05:00

Saadet Partisi Fatih İlçe Başkanlığı,Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in Fatih’teki ilan panolarına asılan ilanlarının kaldırılması için Fatih İlçe Kaymakamlığı’na başvurdu.

Yaklaşmakta olan yerel seçim öncesi tansiyon yükselirken ilginç gelişmeler de yaşanmaya başladı. Belediye Başkanları’nın kamu imkânlarını kullanarak kendi reklamlarını yapması artık son bulacak gibi. Amasya Merkez ilçede benzer bir durum nedeniyle İlçe Seçim Kuruluna itiraz eden ve Belediyenin reklamlarının kaldırılmasını isteyen partilerin itirazını haklı bulan Yüksek Seçim Kurulu, 350 numaralı kararıyla ilçedeki Belediye Başkanı’nınilanların toplatılmasına karar verdi. Neredeyse tüm belediyelerde benzer vakalar yaşanırken Fatih’te de durum farklı değil.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir uzun zamandır Kamunun imkânlarıyla yaptığı tüm afiş, pankart, ilan vs tanıtım malzemelerinde kendi reklamını yapmakta ve Partisi’nin seçim sloganlarını kullanarak diğer siyasi partilere karşı adaletsiz bir seçim yarışı sürdürmekteydi. Hatta Mustafa Demir bir adım öteye giderek Büyükşehir Belediyesi’nin veya İl Özel İdaresi’nin yaptığı çalışmaları bile kendisinin yaptığı imajı veren devasa ilan panolarını Fatih’te çeşitli noktalarda asmaktaydı.



Bu haksız rekabetin ve hukuka aykırı uygulamaların son bulması adına Fatih Kaymakamlığı’na başvuran Saadet Partisi Fatih İlçe Başkanlığı, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in astırdığı afişlerin, pankartların, duvar ilanlarının, billboard ve sair tanıtım malzemelerinin 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 61. Maddesi ve Yüksek Seçim Kurulunun 30/11/2013 tarih ve 2013/554 sayılı kararının H veI maddelerindeki hükümler ile YSK’nın 350 numaralı kararına aykırı olduğu gerekçesiyle toplatılmasını talep etti. Saadet Partisi Fatih İlçe Başkanlığı şu beyanlarda bulundu;



“ Bilindiği gibi 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 61. maddesi de dikkate alınarak seçim propaganda yasaklarının belirlendiği Yüksek Seçim Kurulunun 30/11/2013 tarih ve 2013/554 sayılı kararının( H )ilan ve reklam yerleri başlığıaltında ilan ve reklam yerleri ile ilgili düzenlemelere ve uyulması gereken kurallara yerverilmiş, aynı kararın  (  I  )  ilan ve reklam yerleri ile ilgiliyasaklar başlığı altında da ilan ve reklam yerleri ile ilgili yasaklarbelirtilmiş ve   (a) bendindeki  '' seçimin başlangıç tarihi olan 01 Ocak2014 Çarşamba gününden oy verme gününü takip eden gününe kadar siyasi partiler, bağımsız adaylar,  herhangi bir kurum yada kuruluş ya da vatandaşlar tarafından 298 sayılı Kanunda belirtilen yerlerin dışında siyasi ilan ve reklam içeren afiş poster pankart veya siyasi parti bayrağı gibi malzemelerin asılmasının yapıştırılmasının veya teşhirin yasak olduğu şeklindeki propaganda yasağı ile ilgili işlem yapma yetkisini seçimin başlangıç tarihi olan 01 Ocak 2014’ten 27 Şubat 2014’e kadar mülki makamlara son30 güniçinde ise ilçe seçim kurullarına aitolduğu hükmüne yer verilmiştir.   

          

Bu hükümden mülki makamların yapacakları işlemlerde serbestve geniş takdir yetkisine sahip oldukları anlamı çıkarılmamalıdır. 30/03/2014 tarihinde yapılacak olan mahalli seçimlerde adayolan Mustafa Demir, dilekçemiz ekindeki fotoğraflardanda anlaşılacağıüzere Fatih Belediye Başkanlığı’nca hazırlanmış afişlerin, pankartların, duvar ilanları,billboard ve sair tanıtım malzemelerinin tamamında yer aldığı ve bu hususun propaganda yasakları kapsamında olduğu tartışmasızdır.Mülki makamların yapacakları işlemlerde YSK kararlarına ve genelgelerine göre hareket etmek zorunluluğu mevzuat gereğidir. 



YSK’nın 30/11/2013 tarihli 2013/554 sayılıseçimlerde propaganda serbestliği ve süresi ile ilgili uyulması gereken usul ve esaslara ilişkin kararının ''SONUÇ'' bölümünün (I ) maddesinin  ( a ) bendine ve yine YSK’nın 350 numaralı kararına aykırı olduğundan, mevcut pankartların, duvarilanları, billboard ve sair afiş ve ilanların derhal kaldırılması talep ediyoruz. Önlü arkalı 120 fotoğraftan oluşan dilekçemiz ekindemübreztarafımızca çektiğimiz fotoğraflar ile tespit ettiğimiz ve ayrıca makamınızınre'sen  tespit edeceği    başkaca  usul ve esaslara  aykırı tüm ilanların  adreslerinden  ivediklekaldırılmasını, kaldırılmadığı takdirde tarafımızca  hukuki  olarak  gereğinin  yapılacağının bilinmesini   saygıyla arz  ve talep ederiz.”

Saadet Partisi Fatih İlçe Başkanlığı itiraz dilekçesinin ekinde Fatih’te 120 noktada tespit ettiği mevzuata aykırı ilan, pankart ve afişlerin resimlerini de ekledi. Şimdi Fatih Kaymakamlığı’nın vereceği karar merakla bekleniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum