Eski İstanbul Fotoğrafları

1940 yılından sonra İstanbul üzerine çöreklenen Rant ve asimilasyon projelerinin sahibi Şehir plancısı prost, İstanbulun Osmanlı izlerinden binlercesini yok etti.

Eski İstanbul Fotoğrafları
10 Şubat 2015 - 07:13

Havadan çekilen eski İstanbul fotoğrafı (The Times, 15 Nisan 1922, s.9)- 

Kırmızı çember içindeki bina bu gün artık olmayan “eski darülfünun” binası yada yanmadan önceki işleviyle ilk Osmanlı parlamentosu.

 

İşgal donanması Haliç’in ağzında Beşiktaş sahil saraylarının önünde demirlemiş.

Sahilyolu (Kennedy Caddesi) henüz yok, Yedikule, Samatya, Kumkapı, Ahırkapı, Cankurtaran’da surlar hala deniz çizgisinde.

 

Günümüzde Fatih belediye başkanı Mustafa Demir, İstanbul'un yeni şekillenmesinde Prost haritalarını ve planlarını ölçü aldıklarını her fırsatta beyan ediyor.

Bizde diyoruz ki Tarihi yaşatacaksanız Pervitich sigorta planlarını  ölçü alın, Prost projeleri Tarihi sur içini boşatmak, Osmanlı ağırlığını kaldırmak, Yeni Roma görüntüsü vermekti.

Halen bu konuda yoğun çalışan kişiler var, Teknolojinin verdiği imkanlarla Tarihi sur içinin Bizan-Roma döneminin yapılarını hayalen, Bilgisayar marifetiyle inşa ediyorlar 

İstanbul sur içinin üzerinde hesabı olanlar pekçok mahfilde yoğun faaliyetteler



YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları