Fatih Küçükmustafapaşa hamamı Restorasyonu devam ediyor.

Fatih vahşi bir şekilde otelleşirken, Birçok tarihi yapı deforme edilip, yok edilirken, Anıt eserler tahrip edilirken İlçemizde azda olsa güzel şeylerde oluyor. Bunlardan biride Küçükmustafapaşa hamamı

Fatih Küçükmustafapaşa hamamı Restorasyonu devam ediyor.
26 Mayıs 2015 - 22:52

Hamamın resttorasyonunda daha önce geçiştirilen bazı uygulamalar Sitemizin Kültür bakanlığına müracaatı sonucu düzeltildi, Hamam çevresindeki eski müdahaleler aslına uygun hale getirildi.

Hamamın güney kapısı ve penceresi, kapatılmıştı, Durumu görüp  bakanlığa bildirdik kapı pencere açıldı.

 

Bu kapılar moloz altında kalmıştı, Çevredeki dolgu moloz kaldırıldı, Hamamın orjinal giriş kot'una inilerek kapıların pencerelerin önü açılmış oldu.

 

Küçükmustafapaşa hamamı, Tarihi konumunda onarılması için müdahale etmiştik

 



256 pafta, 2210 ada, 23 parselde bulunan 1453 yılında inşa edilen Küçükmustafapaşa hamamı, Yeni sahipleri tarafından turistik tesis yapılmak üzere restorasyona alındı.

 



Buradaki restorasyon nedeniyle vatandaşlardan bazı endişelerden dolayı yoğun başvuru olmuştu.

Bu bilgileri 23.10.2013 tarihinde Kültür Bakanlığı, Kültür varlıkları ve Müzeler genel müdürlüğüne gönderdik.

 



 

Yapılan araştırmada projeye aykırı bir durum varsa müdahale edilmesi, Restorasyonun planlandığı gibi devam etmesi için yazı yazılması tarafımıza bildirilmişti. 

 

GEÇEN YIL BU UYGULAMALARA MÜDAHALE ETMİŞTİK



 

Bu müdahaleler sonucu Tarihi hamamın restorasyonu devam etti, Şimdi ortaya güzel bir eser çıkmış oldu.

Türk İslam medeniyetinin icadı olan Türk Hamamının önemli örneklerinden olan Küçükmustafapaşa hamamı, Fatih'in turizmine hizmet etmeye hazır hale geliyor.

 



 

TARİHİ KÜÇÜK MUSTAFAPAŞA HAMAMI ENVANTER KAYDI

 

Kenstel Mimari Anıt Fişi Envanter Detayı

Env. No:....FAT004

Adı:............KÜÇÜK MUSTAFA PAŞA HAMAMI

Türü:...........Hamam

Kültür Dönemi:.Osmanlı (Mustafa Paşa, II. Bayezid'in vezirlerinden.)

Yapım Tarihi:.....1477

Yakın Tarihli Onarım: Hayır

Taşıyıcı Sistem:Yığma-Tuğla-Taş

Örtü Türü: Eğrisel -Kubbe

Plan Özellikleri:BİRİ ERKEKLERE, DİĞERİ KADINLARA HİZMET VEREN ÇİFTE HAMAM, YAKLAŞIK 1.900 M2’LİK BİR ALANA OTURMAKTADIR. HAMAMIN HER İKİ BÖLÜMÜNDE, GELENEKSEL PLAN ŞEMASINA UYGUN OLARAK, SOĞUKLUK-ILIKLIK-SICAKLIK BÖLÜMLERİ BİRBİRİNİ İZLEMEKTEDİR. 

ERKEKLER BÖLÜMÜ SICAKLIĞI

Cephe Özellikleri: CEPHELER MOLOZ TAŞ ÖRGÜLÜDÜR. YAPI DÜKKANLARLA ÇEVRİLİDİR.

Cepheye İlişkin Malzeme:Taş / Tuğla

Cephe Devşirme Malzeme:Görülmedi

İç Mekan Özellikleri: CAMEKAN DA DENİLEN SOĞUKLUK TROMPLU BÜYÜK BİR KUBBE İLE ÖRTÜLÜDÜR. BU MEKAN ÇATI FENERİNDEN VE ALT VE ÜST PENCERELERDEN IŞIK ALMAKTADIR. ALÇAK BİR KAPI İLE GEÇİLEN ILIKLIKTA HELALAR VE KESE ODASI BULUNMAKTADIR.ERKEKLER BÖLÜMÜ SICAKLIĞINDA KURNALI YIKANMA

Teknik Donatı:Elektrik, Su, Kanalizasyon, Isıtma, Geleneksel

Sağlamlık Durumu: Harap

Mal sahibi: Özel

 

 

Küçük Mustafa Paşa’nın 1477 tarihli vakfiyesinde adı geçen Küçük Mustafa Paşa Hamamı, İstanbul, Fatih’te, Cibali ve Ayakapı arasındaki Küçük Mustafa Paşa semtinde yer almaktadır. Yapı, 1920’lerde Vakıflar İdaresi tarafından satılarak devletin elinden çıkartılmış, özel mülkiyete geçmiş, 1974 yılında “aynen korunması gerekli eski eser” olarak tescil edilmiştir. Özel olarak işletilen yapı, 1995 senesine kadar hamam işlevini korumuş daha sonra müşteri azlığı nedeniyle kapatılmış ve el değiştirmiş, o tarihten itibaren kullanılmamıştır.

 

Yaklaşık 1932 m2’lik bir alana yerleşen yapı grubu, girişleri farklı cephelerden sağlanan kadınlar ve erkekler bölümü, su deposu, külhan ve soğuk su deposu mekanlarından oluşur. Parsel dahilinde yapının kuzeybatı cephesine tek katlı betonarme dükkan birimleri ve güneydoğu cephesine yine tek katlı odacıklar bitiştirilmiştir. Yapıya yaslanmış bu eklentilerin ve güneybatı cephesine bitişik inşa edilmiş kagir binaların arkasında kalması ve bunun yanı sıra sokak kotundan yaklaşık 3,35 m. aşağıda kalması sebebiyle, yapı grubu içinde bulunduğu sıkışık kent dokusunda zor algılanmaktadır. Devamı için tıklayınız 

 

İLGİLİ HABERLERİMİZ

 

http://www.fatihhaber.com/fatihhaber/km-hamam-foto.htm

http://fatihhaber.com/fatihhaber/km-hamam.htm

YORUMLAR

  • 0 Yorum