100. yılında sarıkamış şehitlerini anarken

Sarıkamış Allahu ekber dağlarında 30 bin Türk Sarıkamış şehitlerini anmak için yollara döküldü

100. yılında sarıkamış şehitlerini anarken
04 Ocak 2015 - 09:33

Enver Paşa komutasındaki birlikler, 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında Sarıkamış’taki Allahuekber Dağları’nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken ağır kış koşulları ile karşılaştı. 

 

Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarına göre 60 bin, Birçok objektif kaynakta 90 bin askerimiz şiddetli soğuk, açlık ve yetersiz kıyafete yenilerek şehit düştü. 



Erzurum’daki 9’uncu Kolordu Komutanlığı ile Sarıkamış’taki askeri birliklerde görevli subayların Allahuekber Dağları’ndaki sessiz anma törenleri, Alaattin Karaca başkanlığındaki Dağcılık Federasyonu ile 2003 yılında Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı olan Necati Bölükbaşı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez’in çabaları ile kamuoyuna mal edildi. 



Türkiye’nin dört bir tarafından gelen ve her yaştan yaklaşık 30 bin kişi, şehit düşen Mehmetçikleri anmak için Sarıkamış’ın Kızılçubuk Köyü’nde buluştu. ’Asımın Nesli Asrın Yürüyüşünde, Gök Allahuekber, Yer Allahuekber’ sloganıyla düzenlenen yürüyüşe TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kars Valisi Günay Özdemir, Kars Belediye Başkanı MHP’li Murtaza Karaçanta, milletvekilleri, kamu kurum müdürleri ile Türkiye’nin farklı illerinden çok sayıda kişi ve öğrenciler katıldı. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum