Abdullah Gözaydın

Abdullah Gözaydın

Fatih'in Demokratik Geleceği
fatihten@gmail.com

4 eski bakanın Yüce Divan’a

21 Ocak 2015 - 00:44


4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesiyle ilgili TBMM Genel Kurulu'nda eski bakanlar için ayrı ayrı gizli oylama yapıldı. 4 eski bakan hakkındaki önergeler reddedildi.

 

Erdoğan Bayraktar hakkındaki önerge okunduktan sonra oylama başladı. Oylama 02.20 sıralarında sona erdi. Bayraktar hakkındaki önerge 219 "evet" oyuna karşı 288 "ret" oyuyla reddedildi. 3 milletvekili çekimser kaldı, 3 oy boş çıktı, 2 oy da geçersiz sayıldı.



Egemen Bağış hakkındaki önerge okunduktan sonra oylamaya geçildi. Oylama 01.00 sıralarında sona erdi, 245 'evet' oyuna karşı 255 'ret' oyuyla önerge reddedildi. 7 milletvekili çekimser kaldı, 6 oy boş çıktı, 4 oy da geçersiz sayıldı. Egemen Bağış karara ilişkin "Hayırlı olsun, biz her şeye hazırız" dedi.

 

Muammer Güler hakkındaki önerge okunduktan sonra oylamaya geçildi. 23.00 sıralarında oy verme işlemi sona erdi. Güler ile ilgili önerge 241 'evet' 258 'hayır' oyuyla reddedildi. 6 milletvekili çekimser kaldı, 4 oy boş çıktı, 4 oy da geçersiz sayıldı. Muammer Güler karara ilişkin "Önemli olan 276'yı bulmaması, hayırlı olsun" dedi. Oylama sonrası CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın itirazları üzerine Bahçekapılı usül tartışması açtı. 

 

Zafer Çağlayan hakkındaki önerge ile ilgili yapılan gizli oylama 21,10 sıralarında sona erdi. Oyların sayımına geçildi. Zafer Çağlayan hakkındaki önerge 242 'evet' oyuna karşı 264 'hayır' oyuyla reddedildi. Oylardan 7'si çekimser, 1'i boş, 3'ü geçersiz çıktı. Çağlayan oylamasında Yüce Divan'a ret kararının çıkmasını CHP'liler alkışla protesto etti.  

 

AK PARTİ'TE FİRE 

 

Oylama sonucu kulislerde hareketlilik yarattı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve başka bazı muhalefet milletvekilleri, AK Parti içinde 40 fire olduğunu, buna mazeretli olan milletvekillerinin dahil olmadığını savundu. Muhalefet ve bağımsız 8 milletvekilinin de oylamaya katılmadığı ifade edildi. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, gazetecilerin "fire 38 mi?" sorusuna, "öyle görünüyor" karşılığını verdi. 

 

AK Parti'de Muhammer Güler oylamasında fire 43, Egemen Bağış oylamasında fire 48 oldu. 

 

"PARLAMENTO BU ŞAİBEYİ ORTADAN KALDIRABİLİRDİ"

 

Kılıçdaroğlu, Meclis'ten ayrılırken, gazetecilerin oylamaların sonucuyla ilgili sorusu üzerine, bütün dünyanın bildiği bir yolsuzluk olayının Yüce Divan'a gönderilmediğini söyledi.

 

"Parlamentonun üzerinde ciddi bir gölge var. Biz bundan rahatsızlık duyuyoruz. Parlamento, bu şaibeyi ortadan kaldırabilirdi" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, "Daha da önemlisi dört Bakanın Parlamento kürsüsüne çıkıp aklanmak için Yüce Divan talebinde bulunmaları gerekirdi. Bu da olmadı ama AKP'nin içinde 40'a yakın parlamenter, bizim duyduğumuz rahatsızlığı duyuyor. Bu da AKP içinde bu olayın bazı çevrelerin iddia ettiği gibi bir yolsuzluk olmadığının tam tersini, ciddi bir yolsuzluk olayı olduğunu da açıkça gösteriyor" dedi.

 

"HÜKÜMET GÜVENOYUNU KAYBETMİŞTİR"

 

Bahçeli, Meclis'ten ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, dört eski Bakanla ilgili verilen karara ilişkin, "Hükümet güvenoyunu kaybetmiştir, 276'nın altına düşmüştür. Güvenoyunun üzerinde kalan sadece toplu konuttan sorumlu bakandır" dedi.

 

AK Parti'den üç Bakan ile ilgili oylamada 40 civarında fire olduğunun anımsatılması üzerine Bahçeli, "O AKP'nin sorunudur, bizim değil" karşılığını verdi.

 

"PARLAMENTO TARİHİ BİR FIRSATI KAÇIRDI"

 

"AKP içerisinde belli bir rahatsızlık olduğu, bu soruşturmanın sağlıklı yürütülmediği, AKP ağırlıklı komisyonun hazırladığı raporun AKP içinden de kabul görmediği anlaşılıyor" ifadesini kullanan Demirtaş, şunları kaydetti:

 

"Fakat bugün burada parlamento tarihi bir fırsatı kaçırdı. Eğer Yüce Divan yolu açılsaydı Türkiye'de bir yolsuzluk, rüşvet iddiası mevzusu sağlıklı bir rotaya oturacaktı, hukuki bir süreç başlamış olacaktı. Bunun önünü tıkadılar. Vebali AKP milletvekillerinin üzerinedir. Bu tartışma burada bitmez, öyle görünüyor ki daha sürecek ve kamu vicdanında da bu mevzu tatmin olmadığı müddetçe AKP'nin yakasına yapışmış bir leke olarak bu tartışma devam edecek.

 

Parlamento üzerine düşen rolü oynamadı. Çünkü halkın temsilcileri, milletin vekilleri burada. Millet sonuçta bu işin soruşturulmasını arzu ediyordu, temsilcileri de ona uygun davranmalıydı. Parlamento ile halk arasında uyumsuzluk çıktı. Türkiye, dünyaya, hükümetin parlamento üzerinde bir baskı oluşturduğu, sistemin demokratik işlemediği, yolsuzlukların üzerini örten bir görüntü çizmiştir."

 

MECLİS'TE HAREKETLİ DAKİKALAR...

 

Zafer Çağlayan ile ilgili Yüce Divan oylama sonucu kulislerde hareketlilik yarattı. Genel Kurul'da muhalefetin Yüce Divan'a sevk yönündeki önergenin kabul edilmemesinin ardından söz alan CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleri yurtdışında bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yerine, vekaleten oy kullanacağı açıklanan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin değil, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun oy kullanmasına itiraz etti.

 

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural konuyla ilgili tartışma sürerken Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın sonucu açıklamasının yanlış olduğunu belirterek, iptal edilmesini istedi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Çelik'in yerine vekalet verilen Bakan'ın değil, başka bir Bakan'ın oy kullandığını belirterek, geçersiz sayılması gerektiğini söyledi. Hamzaçebi, itirazlar sonuçlanmadan oylama sonucunun açıklanmasının da doğru olmadığını kaydetti.

 

Yüce Divan'a sevk önergelerinin kabul edilebilmesi için 276 oyun gerektiğini hatırlatan Hamzaçebi, "AKP Grubu'na mensup olan bir kısım milletvekillerinin Yüce Divan'a sevk yönünde oy kullandıkları ya da içlerine sinmediği gerekçesiyle oylamaya katılmadıkları ortaya çıkmaktadır. Rapor Genel Kurul tarafından kabul edilmemiştir, irade bu yöndedir" dedi.

 

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, oylanan önergenin Genel Kurulca reddedildiğini belirtti. Aydın, genel vekaletnameye bağlı olarak bir Bakan'ın en fazla bir Bakan için vekaletle oy kullandığını ifade ederek, yurtdışında olan bir Bakan yerine, başka bir Bakan'ın oy kullandığını kaydetti.

 

Başkanvekili Bahçekapılı, oylananın Komisyon Raporu değil, önerge olduğununa dikkati çekerek, "Katip üyeler oyları saydı; imzalarıyla oy pusulaları adet olarak örtüştü, bunu beyan ettiler. Mükerrer oy olsa, zaten ortaya çıkardı ve bu örtüşme sağlanamazdı. Bakanların ancak bir diğer Bakan için oy kullanacağı herkesin malumu. Her yasama yılı başında alınan genel vekaletname de bu yöndedir. Oy pusuları ise imzalar arasında örtüşme vardır, mükerrer oy yoktur" diye konuştu.

 

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise "Gizli oylamada Genel Kurul'da olmayan bir Bakan yerine yetkisi olmamasına rağmen vekaleten bir başka bakan yerine oy kullanılmasını kabul edilemez buluyoruz. Hem tutumunuzu eleştiriyoruz hem de Bakan, millet iradesin temsil eden Genel Kurul'dan özür dilemeli. Açıklamanızı yetersiz görüyoruz. Bakan'ın kullandığı oyun iptal edildikten sonra sonuçların değerlendirilip Genel Kurul'a açıklanması gerekiyor. Zaten Soruşturma Komisyonun çalışma şekli ve yöntemi, konunun Genel Kurul'da ele alınışı kamuoyunun vicdanını rahatlatmayacak şekilde cereyan etti. Eski Bakanların Yüce Divan'a gitmemesi için gerekli 276 ortaya çıkmamıştır. Bizce Komisyon Raporu, geçerliliğini yitirmiştir" ifadelerini kullandı.

 

Muhalefetin itirazlarını sürdürmesi üzerine Bahçekapılı, konuyla ilgili yeterli açıklamayı yaptığını belirterek, görüşmelere devam edeceğini söyledi.

 

Genel Kurul'da daha sonra eski İçişleri Bakanı Güler hakkında muhalefetin Yüce Divan'a sevk yönünde verdiği önergeler okunarak, gizli oylamaya geçildi.

 

MECLİS'TEN NOTLAR

 

Meclis Soruşturma Komisyonu raporu üzerinde siyasi parti grupları adına yapılan konuşmaların tamamlanmasından sonra TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı eski bakanların konuşma yapıp yapmamaları konusunda eski bakanların isimlerini okudu.

 

Bahçekapılı'nın, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın notu olduğunu belirtmesine muhalefet partili milletvekilleri tepki göstererek, "Böyle bir usul var mı?" dedi. Bahçekapılı, Çağlayan'ın annesinin vefatı dolayısıyla Genel Kurul'a katılamadığını ifade ederek, annesi Perihan Çağlayan'a rahmet diledi.

 

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, yerinden söz isteyerek, "Soruşturma Komisyonu'na verdiğim sözlü ve yazılı ifademe ilave edecek bir şey yok. Takdir Yüce Meclis'in" dedi. Eski AB Bakanı Egemen Bağış da yerinden söz alarak, "Hakkımızdaki iftiralarla ilgili gerek başsavcılık gerek komisyon gerekli kararları vermiştir. Komisyon kararına saygı duyuyorum. Takdir Yüce Meclisin" diye konuştu. Bu sırada bazı CHP'li milletvekilleri Bağış'a "Kürsüye gel" diye seslendi.

 

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise konuşma yapmadı ve yerinden "Teşekkür ederim" dedi.

 

TBMM Genel Kurulu’na eski bakanlardan ilk olarak Erdoğan Bayraktar geldi. 

 

ESKİ BAKANLAR KONUŞMAMA KARARI ALDI

 

Bayraktar'ın bugün konuşmama kararı aldığı öğrenildi. Kuliste gazetecilere açıklamada bulunan Bayraktar, "Savunma yapmak istiyordum ancak yakın çevremin telkinlerini dinleyeceğim ve Genel kurul’da konuşma yapmayacağım" dedi.

 

EGEMEN BAĞIŞ: SİYASETÇİNİN HER ZAMAN A PLANI,B PLANI, C PLANI OLUR 

 

Erdoğan Bayraktar 'dan sonra salona gelen eski bakan Muammer Güler ve Egemen Bağış oldu. Gazetecilerin "Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?" sorusuna Bağış, "Hayırlısı olsun takdir yüce Meclis'indir" şeklinde yanıt verdi. Bağış, Genel Kurul'a gelişinde gazetecilerin, konuşup konuşmayacağı yönündeki sorusuna, "Duruma göre bakarız" yanıtını verdi. "Yani konuşma ihtimali var mı?" sorusu üzerine Bağış, "Siyasetçinin her zaman a planı, b planı, c planı olur değil mi" dedi. Öte yandan eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan ise Genel Kurul'a katılmadı. 

 

MUAMMER GÜLER O DEFTERE NE YAZDI?

 

YÜCE DİVAN KARARI İÇİN 276 'EVET' OYU GEREKİYORDU

 

Muhalefetin verdiği “Yüce Divan’a gönderme” önergeleri ve gerekçeleri okundu. Bunun üzerinde her bakan hakkında ayrı ayrı gizli oylama yapıldı. Gizli oylama kırmızı, beyaz ve yeşil renkli karton pullarla yapıldı.

 

GİZLİ OYLAMA İÇİN 3 FARKLI RENKTE PUL KULLANILDI

 

Gizli oylama kırmızı, beyaz ve yeşil renkli karton pullarla yapılıyor. Beyaz pul, Yüce Divan'a gitmesi yönünde 'evet' oyu, kırmızı pul "hayır" oyu, yeşil oy ise "çekimser" oy anlamına geldi.

 

Londra’da bulunan Başbakan Davutoğlu oylamaya katılamadı.

 

Bakanlar hakkında Yüce Divan kararı çıkabilmesi için Meclis’teki sandalye dağılımına göre muhalefetin blok olarak Yüce Divan yönünde oy kullanması ve AK Parti’den de 53 fire gerekiyordu.

 

"SOYADIM HAMZAÇEBİ..." 

 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yerinden söz alarak Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu Raporu'nun sunuşunu okurken iddialarda adı geçen Rıza Sarraf'ın ismi yerine "kendisinden menfaat sağlanan kişi" ifadesini kullandığını belirterek, bu duruma itiraz etti.

 

Sunumun eksik yapıldığını ileri süren Hamzaçebi, Sarraf'ın isminin açık olarak telaffuz edilmesini istedi.

 

Hamzaçebi, Yüce Divan oylamasının üç ayrı renkteki pullarla gizli yapılacağını da hatırlatarak, kullanılmayan iki pulun oy kabinlerinde bırakılması konusunda gerekli önlemin alınmasını talep etti.

 

Bahçekapılı da raporun sunuşu sırasında kendilerine verilen özet metni okuduklarını belirtti. Bahçekapılı'nın birkaç kez Hamzaçebi'ye yönelik "Sayın Çebi" diye hitap etmesi üzerine Hamzaçebi, "Soyadımın Hamzaçebi olduğunu da ifade edeyim" dedi. 

 

OKTAY VURAL'DAN ÇAĞLAYAN'A BAŞSAĞLIĞI

 

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da söz alarak hakkında oylama yapılacak eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a annesinin vefatı nedeniyle başsağlığı dileğinde bulundu.

 

Yapılacak oylamanın çok önemli olduğunu belirten Vural, oylamanın gizlilik kurallarına uygun olarak yapılmasını istedi ve Başkanlık Divanı'nın bu konuda gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi.

 

Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da oylamanın gizli yapılacağını hatırlatarak, "O aşamaya geldiğimizde gerekli ihtarlarda bulunacak ve oylamanın sağlıklı yapılması için elimizden gelen her türlü şeyi yapacağız" diye konuştu.

 

KISA SÜRELİ DÖVİZ KRİZİ

 

Genel Kurul görüşmelerinde kısa süreli bir kriz de yaşandı. CHP Bartın Milletvekili İhsan Özkes, Hz. Muhammed'in sözünü içeren bir dövizi salonda gösterdi. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekpılı, Özkes'e uyarıda bulundu.





 

AK PARTİ'Lİ VEKİLLERDEN HAKAN ŞÜKÜR'E GÖNDERME

 

 AK Parti'li milletvekilleri ikinci sıraya 3 adet "Hoşgeldin Torinolu" diye A4 kağıdına yazdıkları yazıları basın mensuplarının okuyacağı şekilde bıraktı. Bu sözün AK Parti eski milletvekili Hakan Şükür'e itafen yazıldığı iddia edildi.  





 

HP'Lİ VEKİL KOLU ASKIDA, BİLEĞİ ALÇIDA OY KULLANMAYA GELDİ

 

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, 4 eski bakan ile ilgili yapılacak olan Yüce Divan oylaması için TBMM Genel Kuruluna kolu alçıda geldi. 

 

TBMM Genel Kurulu'nda eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile ilgili Yüce Divan oylaması görüşmeleri sürüyor. Görüşmelere, geçtiğimiz 7 Ocak günü geçirdiği trafik kazasında yaralanan ve sol omzu çıktığı için kol askısı takan ve sağ bileği kırık olduğu için alçıda olan CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş'de katıldı. Gümüş'e milletvekilleri geçmiş olsun dileklerinde bulundu. 





 

7 Ocak günü kaza geçirdiğini belirten Gümüş, 12 Ocak günü cerrahi operasyondan geçtiğini ve raporlu olmasına rağmen bugün oy kullanmak için buraya geldiğini söyledi.