YURT DIŞINDA CANLI DEĞERİ 120.000 DOLAR
Kafkas engereği (Vipera kaznakovi), engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesinin rengi genel olarak siyah, gri, sarı ve kırmızı renkli bir engerek türü.
Sırtın büyük bir bölümünü kaplayan ve baştan kuyruğa kadar uzanan zikzaklı bir şerit bulunur.
Bu şerit bazen parçalı halde de olabilir. Vücudun yan tarafları küçük benekli ya da noktalı olur. Beyaz benekli olan karın bölgesinin rengi, siyah ve tonlarında olur. Genel olarak küçük kemiriciler, kertenkeleler ve çeşitli omurgasızlarla beslenirler. Kemiricilerle beslendikleri için yararlıdırlar. Boyları genel olarak 50-60 cm kadar olur.
Yağmur ormanılarının taşlık bölgelerinde yaşarlar. Rutubeti yüksek olan yerleri severler. Yüksekliği 2000 metreye kadar olan yerlerde bulunabilirler.
Türkiye'de sadece Hopa (Artvin) civarında yağmur ormanlarında habitatın uygun olduğu alanlarda yaşarlar.

Türkiye’de nadir görülen Kafkas engereği, hayvan kaçakçılarının tehdidi altında...
Zehri insanı öldürmeyen tür, özellikle bilimsel araştırma amacıyla yurtdışına kaçırılıyor. Yılanı yakalamanın cezası 33 bin TL iken, yurtdışına kaçırılanlar 120 bin dolara kadar alıcı buluyor.

Sarı ve ve siyah renkleri ile Türkiye'nin en güzel yılan türleri arasında yer alan Kafkas engereği, nadir görülen bir hayvan. Koruma altındaki yılanı yakalamak yasak. Yakalayanlara 33 bin lira para cezası kesiliyor. Ancak tür bilimsel araştırmalar ve koleksiyon için yurtdışında büyük ilgi görüyor. Bu nedenle hayvan kaçakçılarının hedefi haline gelmiş durumda. Yurtdışında yılanın teki 120 bin dolara kadar alıcı bulabiliyor.
HALK ÇOK DUYARLI
Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Bayram Göçmen, Türkiye'de yayılma alanı Doğu Karadeniz'de olan Kafkas Engereği türünü Artvin Hopa'da fotoğrafladı. Kafkas engereğine yönelik Doğu Karadeniz'de halkın çok duyarlı olduğuna işaret eden Prof.Dr. Göçmen, sarı ve siyah renkleri ile eşsiz bir güzelliğe sahip türün, ormanlar, vadi yamaçları ve bağbahçelerde görülebildiğini kaydetti. Özellikle yabancı bilim insanlarının türü ev hayvanı olarak satmak üzere veya bilimsel çalışmalarda kullanmak için yurtdışına kaçırdığını belirten Prof. Dr.Göçmen, "Yurtdışına kaçırılan ve tanesi 120 bin dolara kadar alıcı bulan türü yakalayanlara 33 bin lira ceza kesiliyor" dedi.,
SABAH.COM.TR
artvin irsada yoldaki yılan (engerek) paylaşan: omaltuntas
